Adataink védelme, adatmentés

Indította Péchy Gáspár, 2020 november 20, 15:48:02

Előző téma - Következő téma

Péchy Gáspár

Kedves Levtársak!
Aki megengedheti magának, jobban mondva értékesek annyira az adatai, hogy áldozzon rá:

- A számítógépben 2 azonos méretű merevlemez, tükrözve (un. "RAID 1"). Ilyenkor a rendszer minden adatot, minden esetben automatikusan mindkét lemezre felírja (mi csak 1 lemezt látunk). Ha meghibásodik az egyik, a másik tovább dolgozik, a hibásat ki lehet venni, s ha újat helyezunk be, automatikusan felépül a "tükör" a háttérben.
Közel 100%-os megoldás meghibásodásokkal szemben, DE természetesen a véletlen törlés, felülírás ellen nem véd. Ezért:

- 3., lehetőleg külső, vagy kivehető lemez, amire mondjuk hetente/havonta átmásoljuk a friss adatokat. Hacsak nem extrém nagy adattömegeket viszünk fel, nem érdemes sokkal sűrűbben menteni, ritkább mentésnél nagyobb az esély a véletlenül törölt adatok visszaállítására.

A mentést persze akár "szinkronizálós" programmal (ingyenes vagy vett) is lehet készíteni, de elegendő akár "DOS" ablak (alias CMD) alól az XCOPY-t használni pl. az alábbi paraméterekkel:

> XCOPY D:\ E:\ /D /E /C /Y > C:\backup.log

Ez esetben a forrás (D:) meghajtóról a cél (E:) meghajtóra másolja azokat a file-okat, amik újabbak mint a célmeghajón levő file-k; hiba esetén tovább dolgozik, beavatkozást nem kér. A másolt file-ok listáját a  C:\backup.log file-ba írja.

Ha a log fileokat meg akarjuk őrizni, úgy a
C:\backup.log helyére
C:\backup.%date:~2,2%-%date:~-6,2%-%date:~-3,2%_%time:~-0,2%%time:~-8,2%.log
kerüljön ( így az aktuális dátum/idő is a file név része lesz)

Tegze Sándor Béla

Az adatok és adatbázisok megőrzése érdekében javaslom a felhőtárhelyek használatát. Aki nem ismeri, talán úgy a legkönnyebb elképzelni, mintha betenné a külső vincsesztert egy banki trezorba, csak épp interneten folyamatosan elérhető a tartalma.

Az adatvesztés kockázata sokkal kisebb, mint egy merevlemez meghibásodásé, vagy megsemmisülésé. A legtöbb szolgáltató külön programot biztosit, ami automatikusan menti a kijelölt mappákat. A felhasználó saját gépén titkositja az adatokat, igy ha az ki is kerül a szolgáltatótól, nem olvasható, nem használható fel senki más számára. Előfizetés esetén a kapacitás az igényeinkhez képest növelhető.

Az ingyenesen felüli kapacitásért havi, vagy éves előfizetési dijat kell fizetni. A szinkronizáció csak élő internetkapcsolat mellett működik. Ezt az extra biztonság, a kényelem, és az igényeinkhez illeszkedő bővithetőség kompenzálja.

15 GB:
drive.google.com
mega.nz

10 GB:
icedrive.net
pcloud.com

5 GB:
dropbox.com
onedrive.live.com

Lanczkor Attila

Kedves Adatmentést Komolyan Vevők,

Az nyitó hozzászólásban említett xcopy ... parancsnak van egy olyan tulajdonsága, hogy a célterületen NEM törli azt, amit mi a forrás területen töröltünk. Ízlés kérdése, hogy ez jó vagy rossz tulajdonság. Én nem szeretem. A windows 10-ben (sőt emlékeim szerint már a 7-ben is) létezik a ROBOCOPY nevű parancs, hasonlóan parancssorból vagy .bat fájlban használható, mint az XCOPY. Amennyiben MIR paraméterrel használjuk, akkor az új vagy újabb állományokat másolja, AMIT VISZONT TÖRÖLTÜNK AZT A CÉLHELYEN IS TÖRLI.
Pl.  robocopy e:\$$_CSALADFA f:\$$_CSALADFA /MIR
Ezzel a sorral mentek pendrivera minden változást.
Amennyiben parancssorba beírjátok a HELP ROBOCOPY | MORE utasítást akkor több oldalon listázza ki a rendszer ennek a szerintem zseniális parancsnak a paraméterezhetőségét. (A space billentyűre lép tovább oldalanként, a parancsban szereplő | jel pedig az altgr w. Ha valakinek segíthetek írjon.)
Üdv Attila  (lanczkor.attila@gmail.com)

Vaclav

Sziasztok!
A fentiek mellett javaslom egyszerű és biztonságos adatmentési megoldásként egy NAS (hálózati adattár) beszerzését. Az otthoni hálózatra kell csatlakoztatni, másolható rá bármilyen adat és teljesen automatikusan menthető rá a számítógépünk teljes vagy részleges tartalma is. (Akár több számítógépről is.)
Jóval drágább megoldás, mint egy egyszerű külső merevlemez és az üzembehelyezése is szakértelmet igényel, de ettől kezdve teljesen autoamtikus a mentés rá és számtalan plusz szolgáltatást képes nyújtani. Pl. elérhető bárhonnan is internetről, a NAS is képes automatikusan tovább menteni az adatokat egy felhőszolgáltatóhoz újabb biztonsági lépést adva, több számítógépen egyidőben elérhetők a rajta tárolt fájlok stb.
Üdv,
V

Zana János

Gondolkoztam a NAS beszerzésén. Csakhogy a család nem viselné el, ha bekábelezném a lakást. A WIFI megoldás pedig túl lassú volna.
A NAS szerver két harddiszkkel RAID-be kötve kb. ötvenezer forint volna.
Z.J.