Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Militaria / Tábori Posta
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 június 15, 08:55:25 »
Kedves Kutatótársak!
Szeretném a segítségeteket kérni a régi képeslapon szereplő tábori postaszámról. Tábori Posta 156. 1915. október 2.
Segítségeteket köszönöm, üdvözlettel: Beregi Kati
72
Helytörténet / Kiszombor ,Malvin major
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 június 15, 08:39:36 »
Kedves Kutatótársak!
Nagymamámnak címzett régi képeslapon a mellékletben szereplő címzést találtam. Szeretném a segítségeteket kérni tud-e valaki erről a majorról.
Segítségeteket előre is köszönöm, üdvözlettel: Beregi Kati
73
Kiolvasási segítségkérés / Asking for transcription / Re:néhai Bíró István lakóhelye?
« Utolsó üzenet: írta Tóth Tibor Dátum 2021 június 01, 16:42:42 »
Nagyon szívesen!

Tibor
74
Kiolvasási segítségkérés / Asking for transcription / Re:néhai Bíró István lakóhelye?
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 május 30, 18:44:58 »
Kedves Tibor!
Köszönöm válaszod.
75
Kiolvasási segítségkérés / Asking for transcription / Re:néhai Bíró István lakóhelye?
« Utolsó üzenet: írta Tóth Tibor Dátum 2021 május 30, 18:24:07 »
Kedves Kati,

az én nagyszüleim a Krassó-Szörény megyei Izgárt még az 1970-es években is Izgárd-nak mondták. Hogy miért, arról fogalmam sincs, mindenesetre egy tippnek talán jó lesz. Mellesleg az 1600-as években Izgárd volt a neve, így, d-vel a végén.

Üdv, további jó munkát,

Tibor
76
Kiolvasási segítségkérés / Asking for transcription / néhai Bíró István lakóhelye?
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 május 30, 14:09:34 »
Kedves Kutatótársak!

Szeretném a segítségeteket kérni, Bíró Pál édesapjának lakóhelye mi lehet.
Hungary Civil Registration, 1895-1980 Pest-Pilis-Solt-Kis-Kun Keczel Marriages (Házasultak) 1906-1913
Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Beregi Kati
77
Egyesületi hírek, felhívások / MACSE júniusi online előadásai
« Utolsó üzenet: írta MACSE Koordinátor Dátum 2021 május 27, 14:46:54 »
Kedves Tagtársak!

A webinárokkal kapcsolatban írok nektek. Nagyszerű előadásokat tudhatunk magunk mögött májusban is! Ezúton szeretnék köszönetet mondani az előadóknak a vezetőség nevében, a színvonalas és érdekes webinárokért: Dr. Neparáczki Endrének, Kónya Zsuzsannának és Deáky Zitának. A legutolsó településkutatásról szóló webinár elmaradt, de június 30-án bepótoljuk!

A májusi webinárok közül csak Kónya Zsuzsanna előadásának a felvételét találhatjátok meg a honlapon a prezentációval együtt, a többi előadás felvételének felhasználására az előadók nem járultak hozzá.

Most lássuk, hogy mire számíthatunk júniusban:

2021. június 4. péntek, 18 óra
Az ego-dokumentumok használatának lehetőségei a családtörténet-írásban
Előadó: Gyimesi Emese irodalom- és társadalomtörténész, Szendrey Júlia-kutató
Az ego-dokumentumokat (például leveleket, naplókat, önéletírásokat) elemző történészek módszertana sokat változott az utóbbi évtizedekben. Nem meglepő, hogy ez szoros összefüggésben van a különböző periódusokban uralkodó történelemszemlélettel. A társadalomtörténet írás módszereit forradalmasító történetírói irányzatok megjelenése előtt az ego-dokumentumok hagyományos megközelítése annak vizsgálatára korlátozódott, vajon a források szerzői igazat mondanak-e vagy hazudnak. Így a történészek sokáig másodrendű, önmagában használhatatlan forrástípusként kezelték az ego-dokumentumokat. A hétköznapi emberek életének előtérbe kerülésével, a mikrotörténet és a kultúrtörténet szempontjainak térnyerésével azonban egyre fontosabbá vált az egyéni tapasztalatok és motivációk elemzése a történetírásban. Az előadás azt tekinti át, hogy milyen kihívásokat tartogat az ego-dokumentumok elemzése a kutatók számára. Emellett számos 19. századi példán (többek között Szendrey Júlia családján) keresztül arra is rámutat, hogy miként hasznosíthatóak az ebbe a kategóriába tartozó forrástípusok a családtörténet-írásban.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.06

2021. június 9. szerda, 18 óra
FamilySearch kutatási lehetőségek magyarul
Előadó: Vörös-Ujváry Hajnalka családkutató
A családtörténet-kutatók számára nélkülözhetetlen FamilySearch https://www.familysearch.org/search/ adatbázisában, gyakorlati példákon keresztül, magyarul értelmezve mutatja be nekünk a kutatási lehetőségeket Vörös-Ujváry Hajnalka. Név, hely, téma, esemény szerint az indexelt és nem indexelt adatok között, hogyan kereshetjük meg a saját őseinket? Katalógusok, magyar nyelvű könyvek és genealógiai információk elérési útjait is megismerhetjük az előadásban.
Hajnalka korábban készített FS oktatóvideói a MACSE honlapon és a MACSE YouTube-on is megtalálhatóak.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.06

2021. június 16. szerda, 18 óra
A katonaősök utáni kutatás lehetőségei a Hadtörténelmi Levéltárban
Előadó: Dr. Kiss Gábor őrnagy, levéltárvezető, Hadtörténeti Levéltár
Az elmúlt évtized során a közvélemény érdeklődése egyre inkább a már-már elfeledett I., illetve a családi emlékezetben még fel-fel sejlő II. világháború történései felé fordult.A családi történetek leginkább a hősi halált halt, hadifogságba esett hozzátartozók emlékét vagy a megsebesült családtagok történeteit őrizték meg. Érthető módon a kései hozzátartozó minél több adatot szeretné megtudni a keresett családtag I. vagy II. világháborús sorsával kapcsolatban. Az előadás a katonai szolgálattal kapcsolatos kutatás lehetőségeit igyekszik számba venni, bemutatva a budapesti Hadtörténelmi Levéltárban őrzött, a témára vonatkozó irategyütteseket.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.06

2021. június 23. szerda 18 óra
Kooperáció és konfliktusok. Családi viszonyok a 16. századi pozsonyi végrendeletek tükrében
Előadó: PhDr habil Tózsa-Rigó Attila, egy. docens, Miskolci Egyetem
A 16. századi városi végrendeletek rendkívül izgalmas adalékokkal szolgálnak a kora újkori polgárság családi viszonyairól. A testamentumok nem csak a vagyoni gondoskodásba, vagy a gyermeknevelés kérdésébe nyújtanak betekintést, hanem számos olyan esetről is értesülhetünk, amikor a halálra készülő polgárok bensőséges hangnemben emlékeztek meg hátramaradó házastársukról, gyermekeikről, vagy más családtagokról. Ezek mellett számos olyan esetet is rejtenek ezek a történeti források, amelyek családi drámákról, konfliktusokról tudósítanak. Az előadás igyekszik mindkettőbe betekintést adni. A családi kooperáció és a konfliktusok rövid bemutatása után talán az is nyilvánvaló lesz majd, hogy a közel 500 évvel ezelőtt élt emberek mindennapjait néha nagyon is hasonló motivációk, vágyak és félelmek határozták meg, mint a modern kori ember gondolkodását.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.06

2021. június. szerda 18 óra
Családtörténeti mátrix Nagyecseden - a településkutatás módszertana
Előadó: Szabó Előd család- és helytörténet kutató, a Matrikula családtörténeti folyóirat szerkesztője
Mi a teendő, ha az azonos nevek miatt elakadunk a kutatásban? És ha a másik ágon is ugyanez történik? Szabó Előd előadásában egy módszert mutat be, amivel a reménytelennek tűnő helyzetek nagy része feloldható. Egy település feldolgozása során készült adatbázist később rendkívül sokrétűen használhatunk fel, hogyha megfelelően állítottuk össze. Azon túl, hogy minden helybélinek minden ágon láthatóvá válnak a felmenői és a leszármazottai, létrejön egy kapcsolati háló, egy mátrix. Ezen belül bárhová navigálunk, minden személy összes rokonát láthatjuk és a látottakból rengeteg következtetést vonhatunk le. Ki hány évesen vesztette el a szüleit? Ki kivel, milyen rokonságban állt? Egyszerű vagy bonyolult mozaikcsaládokban éltek? Hogyan öröklődtek a foglalkozások? Egy távolabbról hozott menyasszony hogyan befolyásolta a leszármazottak további sorsát? Valóban igaz, hogy mindenki rokona a másiknak? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk az előadásból.
Feliratkozás

A pandémia beköszönte óta a MACSE 2021. június végéig 65 előadást szervezett meg online formában. A honlapon a 2020. novembertől megrendezett webinárok felvételeit megtaláljátok a médiatárban, a korábbi előadásokról felvétel nem készült, de soknak a prezentációja ugyanitt elérhető.

Biztos sokan észrevettétek, hogy november óta havi egy webinár az MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoporttal együttműködésben jön létre. Így család- és településtörténeti témában igen sok nagyon színvonalas és érdekes előadást hallhattunk. Nagyon jó volt velük együttműködni és külön nagyszerű volt, hogy a kutatócsoport előadói készségesen és örömmel jöttek hozzánk előadni.

Július-augusztusban nyári szünetet tartunk, majd szeptembertől ... meglátjuk mi lesz :D  Mindenkinek nagyon szép, nem túl forró, de azért meleg, élményekben gazdag nyarat kívánok :)

Üdvözlettel,

Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor
78
N / Re:Nagykörű
« Utolsó üzenet: írta Gősiné Greguss Anna Csilla Dátum 2021 május 25, 12:03:59 »
Kedves Ági!
Fogalmam sincs, hogy hogyan szoktak zajlani az ilyen javítások, de az biztos, hogy nincs semmi "bebetonozva". Bármit fel tudnak tenni, le tudnak szedni, újból fetenni a módosított filmet, stb. Sajnos vannak olyan filmek, amik régebben hozzáférhetők voltak, ma már nem. Szerencsére olyan is van, ami régebben nem volt fenn, ma pedig már igen.
Én azt tartom logikusnak, hogy a fent lévő film címkéjét kijavítják, hogy a helyes 1695-1705 szerepeljen, és ha megvan/megtalálják a hiányzó 1859-1869 közötti intervallumot, akkor egy új filmszámon felteszik Nagykörű filmjei közé.
(Az sem lehetetlen, hogy értesít majd a FS, ha javították a hibát ;))

A helyedben azért megkérdezném a Jász-Nagykun-Szolnok megyei levéltárat is, hogy létezik-e, nem semmisült-e meg ez a kötet.
Üdv,
Anna
79
N / Re:Nagykörű
« Utolsó üzenet: írta Rédey Ágnes Dátum 2021 május 24, 18:46:52 »
Kedves Anna!

Már ez is valami.
Egyébként hogy szoktak az ilyen javítások zajlani? A film már így van fent, ezen nem tudnak változtatni. Feltesznek plusz egy filmet a hiányzó adatokkal? Néha nézzek rá, hogy van-e valami változás?

Köszönettel:
Ági
80
Segítség ! / Re:Névváltoztatás belügymin. engedéllyel
« Utolsó üzenet: írta TímeaL Dátum 2021 május 21, 19:04:19 »
Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a választ, megpróbálom, hátha szerencsém lesz!

Szép estét kívánok!
Tímea
Oldalak: 1 ... 6 7 [8] 9 10