Foglalkozás és helységnév kiolvasási segítség kérése

Indította Gaálné Balogh Erzsébet, 2021 január 02, 15:59:58

Előző téma - Következő téma

Gaálné Balogh Erzsébet

Tisztelt Listatársak!
A belinkelt lap az óbudai katolikus házassági anyakönyvben található. A bal oldali 3. bejegyzésben szeretnék kiolvasást kérni a vőlegény és az egyik tanú származási helyére ill. ennek a tanúnak a foglalkozását megadó szó kiolvasására.


https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939J-6G9R-7H?i=451&cat=230314
Februar 4. Josephus Schrejer Csabankensis Inqu. Cel. 24 éves és
Anna Maria Georgii Tradner hosp. VB. fil virgo 24

házasodott

a tanúk Jacobus Vidman foss. hosp. VB és
Georgius Czigler Ruytiens Csabankens.

Ez a Csabankensis esetleg Csobánkáról való? Ilyen szó, hogy Ruytiens nem létezik, tehát nyilvánvalóan rosszul olvasom ki. Van valakinek ötlete?

Előre is köszönöm a segítséget!

Gaálné Balogh Erzsébet

Skoumal Krisztián

Kedves Erzsébet,

rusticus - földműves

A származási hely minden bizonnyal Csobánka lesz.

Üdv
Krisztián

Gaálné Balogh Erzsébet

Kedves Krisztián!

Nagyon köszönöm a megfejtést! Mindig tanul az ember.

Kicsit furcsa ugyanakkor, hogy az óbudai földműveseket ugyanazon anyakönyvben mind fossornak hívják, a csobánkai meg rusticus.

Üdvözlettel:

Gaálné Balogh Erzsébet

zotterferi

Kedves Erzsébet!

Véleményem szerint semmi furcsaság nincs a foglalkozások közötti eltérésben, különösen ha figyelembe vesszük az Óbuda és Csobánka közötti különbségeket.
A 'rusticus' jelentése paraszt, földműves, a 'fossor' szóé kapás, kubikos.
Talán kevésbé ismert, de Óbuda századokon át neves szőlőtermelő hely volt, egészen a XIX. század végéig, amikor a filoxéra nagy pusztítást végzett az ültetvényekben. A járvány megszűnésének emlékére építették a Külső-Bécsi úton a Jézus Szíve kápolnát (amit a köznyelv ma is Filoxéra kápolnaként ismer). A szőlőműveléshez rengeteg kapásra (napszámosra) volt szükség. Végül a terjeszkedő Budapest mindezt lenyelte.
A másik lehetőség a kubikos. A XIX. sz. második felében indultak el a téglagyárak Óbudán, az agyagot kubikosok termelték ki a hegyoldalakból. Valamikor a Flórián téren volt reggelente a gyülekező, onnan vitték munkára őket.
Csobánka esete más, ott nem volt jellemző a monokultúra, hagyományos földművelést folytattak.

Üdv / Feri

Judit

Sziasztok!

Az óbudai anyakönyvekben ezért is gyakran fordul elő a szőlőműves vagy szőlős, mint foglalkozás.

Üdv: Judit

Gaálné Balogh Erzsébet

Köszönöm a véleményeket!

Évek óta nagyon keresem az egyik ősömet Óbudán, ezért már nagyon sokszor átnéztem az óbudai anyakönyveket, ill. egyéb óbudai anyagokat. Módszeresen kigyűjtöm az összes rekordot, amiben vagy a Ziegler, vagy a Hassmann név szerepel.

Sajnos elég ritkán tüntették fel az anyakönyvekben a foglalkozásokat, illetve voltak olyan évek is, ahol csak az iparosokat ill. a különleges foglalkozásokat tüntették fel.

1790 körül oldalakon keresztül szinte az összes házassági tanúnak feltüntették a foglalkozását. Ha az illető nem iparos, akkor fossor. Soha nem vinicola. Vinicolát 1820 körül találtam először, utána én már soha nem láttam fossort. 1848-ból létezik egy óbudai összeírás a levéltárban, ott már Weingaertner a legtöbb földműves.

Szerintem a XVIII. század végén még nem általánosan csak szőlőműveléssel foglalkozhattak az óbudaiak. Ha megnézzük pl. a következő, 1778-as  térkép szélét, ott fel van tüntetve mindenkinél, hogy mennyi szántóföldje van:
https://maps.hungaricana.hu/hu/MOLTerkeptar/1433/view/?bbox=6973%2C-961%2C8874%2C-129

Úgy tudom, a borkimérés földesúri kiváltság volt, egy ideig csak korlátozott módon lehetett borral kereskedni.

Egy példa:
(Franciscus) Xaverius Hassman, született 1745-ben. 1767-ben, az első házasságnál nincs feltüntetve foglalkozás. Úgyszintén nincs foglalkozás 1768-ban és 1770-ben, amikor az első két gyerek születik. Az első feleség meghal 1772-ben, akkor a hátramaradó férj foglalkozása fossor. Xaverius újra nősül 1773-ban, akkor is fossor a foglalkozása. 1789-ben az első gyereke, Magdalena férjhez megy, akkor is fossor a foglalkozás, halálakor, 1818-ban szintén fossor.  Mindeközben pedig Franciscus Xaverius Hassman szerepel a Mária Terézia féle 1772-es urbáriumban és a fenti térképen (26. sorszám). Ebben a táblázatban mindenkinek ugyanannyi szántóföldje is van az A, B és C részen, illetve vannak ugyanígy szőlő parcellák is. Ebből számomra az következik, hogy ebben az időben a fossor a földművessel volt egyenértékű. Rusticust soha nem láttam óbudai anyakönyvben.

Üdvözlettel:

Gaálné Balogh Erzsébet