Skultéty/Skultéti

Indította Németh József, 2020 december 01, 22:59:14

Előző téma - Következő téma

Németh József

Anyai leszármazásom miatt kutatom a Skultéty/Skultéti családot. Az ezt a nevet viselők nem mind rokonai egymásnak, mert tisztséget jelentő családnév: a telepes közösségek vezetője volt a "skultéti". Ebből következik, hogy eredendően minden ezt a nevet viselő család felvidéki eredetű, akik a török háborúk befejeződése után telepedtek beljebb az országba. Négy nemesi előnevű család, és sok, többnyire félnemes (agilis) jogállású família viseli ezt a nevet. Jómagam a Szombathely melletti Nárai községben gyökeret vert Skultétiakat kutatom, de vannak adataim a többi családról, esetenként családfák formájában is. Pl. a győrszigeti-csánigi molnár-családról, az andrásfalvai Skultéty és a szopori Skultéty családról. Szívesen segítek az ezt a nevet kutatóknak, és szívesen fogadok el segítséget is. Hadd említsem még meg, hogy szinte minden család ősének tekinti a leghíresebbet közülünk, aki ezt a nevet viselte: Skultéty Lászlót (1738-1831), aki 80 évet szolgált a monarchia seregében, életéről könyv is jelent meg 80 nyár nyeregben címmel. Ez persze csak egy szép hagyomány, mert vitézünknek nem születtek gyermekei. Fiútestvérei azonban voltak, így meglepődnék, ha nem bukkanna előbb-utóbb valamelyikünk egy oldalági leszármazottra. Vagy ő maga az :-)

Páli István

Szervusz József! Jó reggelt kívánok! Jelenleg a Macse egyházi adatbázisában 80 esketés, 65 halálozás és 25 születésnél jegyeztük le  a nevezetes családnevet. Itt főként Szarvas és árnyéka úgy mint Gádoros, Nagyszénás feldolgozott evangélikus anyagaiban rögzítettük. Ha befejezem a gádorosi születések rögzítését, nyilván megugrik a leírt szám. A híres nevezetes László adati még hiányoznak.  Üdv.: Páli Pista

Gősiné Greguss Anna Csilla

Kedves József!
Egyik ükanyám ükanyja volt Scultéti/Skultéty Anna, Jámborszky János felesége:
https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Kempelen-kempelen-bela-magyar-nemes-csaladok-1/5-kotet-7C52/jamborszky-8D74/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0tPTllfS2VtcGVsZW5fMSJdfSwgInF1ZXJ5IjogImpcdTAwZTFtYm9yc3preSJ9

Sajnos Annáról az égvilágon semmi bővebbet nem találtam, míg a Jámborszky ág elé rendesen dokumentált:
https://www.familysearch.org/tree/person/details/LKSZ-SSK

Ha van ilyen régről is adatod (Jámborszky János 1708-1763-ig volt Olysavica görög katolikus lelkésze), megköszönném.

Üdv,
Anna

Németh József

Kedves Anna és István!
Ennek a Scultéty Annának majd utána nézek és jelentkezem.
Addig is egy kis olvasnivaló nektek a témanyitásban emlegetett Vitéz Skultétyról. Annak idején, mikor Romániából Szlovákiába temették át, egy cikket is írtam róla a Matriculába, az Egyesület kiadványába, de azt most nem találom. Viszont ugyanilyen részletességel írtam róla a saját naraiskultety honlapomon is. (Amúgy ezt el is felejtettem írni, hogy van egy ilyen is.)
https://www.naraiskultety.hu/cikkek/hires-skultetyak/skultety-laszlo--a-vilag-legoregebb-huszarja--1738-1831-.html

Gősiné Greguss Anna Csilla

Kedves József!
Köszi.
Találtam ugyan egy Scultety Annát (*Bajmóc, 1693.11.22. FSFT: https://www.familysearch.org/tree/person/details/GW8D-4XF Keresztszülők: Grom Gergely és Mecziar Barbara),
de sajnos ő 1712.02.22.-én Grom Györgyhöz ment feleségül: https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9BRT-98YM?i=91&cc=1554443&cat=1043283 Így nem valószínű, hogy az 1713. márciusában született Jámborszky Vazulnak ő lenne az anyja.

Gősiné Greguss Anna Csilla

Bocs, az esküvő 1711.02.22.-én volt.

Németh József

Kedves Anna! Lehet, hogy a közeli Szepesváralján kellene kutakodni. Ott találtam egy Skultétit, igaz, egy generációval későbbi születés: 1719.09.11. Mária, apja Daniel Skulteti, anyja Catharina. Lehet, hogy nem, vagy rosszul indexelték a Skultétiakat, illetve forrásértéke van a keresztszülőknek is, ami nincs indexelve. Szepesváralja anyakönyveit már 1665-től vezették! Vagy esetleg Lőcse anyakönyvei, Nagyolsva ahhoz is közel van.
Néztem a Jámborszkyakat is, valóban ott több adat van. Egy érdekesség, amit biztos tudsz, ha az őseid: Jámborszky János Anna lányának (1761.04.18. Szepesszentlőrinc)egy Görgey volt a keresztapja, ama híres famíliából, akinek Görgey Artúr (a haza árulója, vagy a haza megmentője) is tagja volt, valamint róluk mintázta Mikszáth Kálmán görgői Görgey Pált A fekete városban.   

Gősiné Greguss Anna Csilla

Kedves József!
Igen, köszi, Szepesváralja is ott van a képben, nem csak a Skultétyek miatt.
Egy nemes Skultéty Mária 38 évesen Lőcsén halt meg 1833.03.10.-én, de a szülők nincsenek feltüntetve. Ő simán lehetne Anna testvére:
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9R7W-QMR?i=195&wc=9P3T-K6X%3A107654301%2C113294202%2C118024702%2C138475801&cc=1554443 

Ők pedig akár a nagyszülei is lehetnének Annának, de ennek a vonalnak nem mentem még neki.
(Áldásy-féle ,,Címereselevelek", V. kötet)
[1741 október 28. Pozsony.]
,,Mária Terézia Scultéty Jánosnak és feleségétől Hoffmann Katalintól született gyermekeinek Ferdinándnak, Mihálynak, Jánosnak és Mária Annának nemességet és címert adományoz."
https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/Aldasy_MNMCimereslevelek_05/?pg=203&layout=s&query=scult%C3%A9ty


Köszi, a Görgey rokonság megvan: Skultéty Anna menyének, Berthóty Annának az apai nagyanyja Görgey Zsuzsanna volt.

Egy hatalmas szövevényes háló az egész felvidéki nemesség, sokszoros ősvesztéssel, minthogy távoli vérrokonok házasságát is viszonylag könnyen ki lehet mutatni (csak épp fán ábrázolni nehéz, olyan sok összefonódás van).

Üdv,
Anna

Németh József

Kedves Anna, ha valami újra bukkansz, majd írd meg itt. Ezen a területen én nem vagyok otthon, Szepes és Sáros megyében még nem kutattam. Nálam nagyon halvány nyomok Turócz, esetleg Trencsén megye felé mutatnak, ott kutatgattam Skultétiakat. Sajnos kivándorló ősöm, Skultéti Pál eredetét nem találtam. Az biztos, hogy 1728-ban már Szombathelyen kötött házasságot, tehát úgy a századforduló körül születhetett. De hát, tű a szénakazalban. Ugyanis olyan Skultéti Pált keresek, akinek születésén kívül később nincs nyoma, merthogy ifjú legény korában elvándorolt onnan :-(