Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: [1] 2 3 ... 10
1
F / Ferenczy patakfalvi család
« Utolsó üzenet: írta Ferenczy Gábor Dátum 2021 november 03, 16:01:11 »
Keresem a kapcsolatot azon kutató társakkal, akik kapcsolatban  vannak a patakfalvi Ferenczy családdal, illetve szintén kutatják a család eredetét.
 Üdvözlettel: Ferenczy Gábor patakfalva1629@gmail.com
2
Kedves Feri!

Nagyon köszönöm a segítséget! Örülök hogy fény derült arra a kétféle írásmódra, mert ezzel szoktam megkavarodni. A nevek (szinte) mindig jól olvashatók, aztán mögötte a folyószövegben meg már rejtélyes dolgok vannak. :) Egyébként annyit sikerült nekem kisilabizálnom azóta, hogy a Morvaországi település "Dürnholz" vagyis Drnholec akart lenni. Sok mindent megerősítenek a nevek/helyek, mégegyszer köszi!


üdv,
Anna
3
Kedves Anna!

Nem hozzáértőként első körben az alábbiakat sikerült kisilabizálnom:

Nack Josef kath. rel. ..... Sohn dem Barbara Nack gebürtig aus Wien.
azaz: Nack József római katolikus, bécsi származású Nack Borbála fia
(a pontok helyén levő szöveg még megfejtésre vár...)

Elisabeth kath. rel. das Emerit(?) Dobäzinsky (vsz. Dobezinsky) .........  in (település neve) Mähren und dna Rosalia geborene Nowak echtliche Tochter gebürtig von (település neve) in Mähren.
ez pedig: Erzsébet római katolikus nyugalmazott(?) Dobezinsky ....... a Morvaországi (település nevé)-ben és Rozália, született Nowák törvényes lánya, aki a Morvaországi (település nevé)-ből származik.

De talán ez is segít első körben :o)
Bízzunk egy kurrentschrift szakértőben, aki majd kiegészíti és javítja a fentieket. A morvaországi település azonosítása egy külön történet lesz...

(a Nack kétféle írásmódja abból ered, hogy a neveket az első sorban latin folyóírással igyekezett a plébános úr beírni, de a részleteknél aztán gyorsan áttért a kurrentschriftre.)

Üdv / Feri
4
Egyéb családkutatási témák / Jelentkezz önkéntesnek!
« Utolsó üzenet: írta Tóth Tibor Dátum 2021 szeptember 16, 07:18:46 »
Kedves tagság,

az alábbi linken a Magyar Nemzeti Levéltár felhívása olvasható. Önkénteseket keresnek az 1828-as összeírás digitalizációjának elősegítéséhez. A felhívásban minden benne van, nem akarom ismételni.

Üdvözlettel,

Tóth Tibor

https://mnl.gov.hu/european_digital_treasures
5
Sziasztok!  :)

Hozzáértő segítségére lenne szükségem az alábbi születési bejegyzés kiolvasásához illetve fordításához:
https://data.matricula-online.eu/en/oesterreich/wien/23-inzersdorf/01-06/?pg=144

Legelső bejegyzés, Carolina sora érdekelne, azon belül is az édesapa és édesanya rubrikájában lévő infók, címük és az utolsó - talán - megjegyzés rovatban lévő szöveg.

Azt látom, hogy apa neve Josef Nack, akinek anyja Barbara Nack (bár kétféleképpen van írva a nagy N a két névnél így kicsit bizonytalan vagyok benne. Ezt tudja valaki hogy miért van?), feltételezem hogy az utolsó szó az akar lenni hogy Bécsben született, de javítsatok ki ha tévedek.

Anyjánál tudom hogy valószínűleg Elisabeth Dobrzinsky a név, de a többi adatot nem tudom elolvasni.

Nagyon köszönöm előre is!

üdv,
Anna
6
Egyéb családkutatási témák / Kisbenedek István vadászpilóta
« Utolsó üzenet: írta lauri Dátum 2021 augusztus 03, 10:41:47 »
Kedves Mindannyian!

Miskolc, Hejőcsaba, Domaháza, családjait, vagy Borsod megyei kutatóval szeretném felvenni a kapcsolatot.
Kisbenedek István és Murvai János vadászpilóták voltak az amerikai légierővel vívott légicsata első hősi halottai.
Murvai János a Feleségem nagybátyja volt, az Ő adatai természetesen ismertek, de Kisbenedek István leszármazottai, rokonai felderítése lenne az én feladatom.
Akit érdekel az eddigiekről itt olvashat: https://www.laurinyecz.hu/anyai-oldal-elettoertenetek.html

Üdvözlettel: Laurinyecz Pál.
7
Kedves Tibor!
Nagyon szépen köszönöm válaszod!
Barátsággal: Kati
8
Kedves Kati,

ha jobban megnézed a nagymamád írását, a "Horváth"-ban a "h" nem hasonlít a "Limhoci" "h" betűjére (ha Limhoci-nak olvassuk), viszont az "á" betűk (a Horváth-ban és a János-ban is) pont olyanok, mint Teréz családnevében az utolsó előtti "a" (már ha "Limbai"-nak olvassuk").

Szóval nekem Teréz családneve továbbra is "Limbai"-nak tűnik :-)

További jó kutatást!

Barátsággal,

Tibor

9
Kedves Tibor!
Köszönöm válaszod, kerestem a halotti és születési anyakönyvek között is de eddig nem találtam semmit. Apai részről Pusztakeresztúr, Szeged, Kiszombor, és környéke a származási hely. Sajnos ezeknek a részeknek kutathatósága online nem elérhető. A családi feljegyzések között ük szüleim neve: Horváth János és Limhoci Terézia legalább is eddig Én így olvastam. Mellékelném édesapám imakönyvébe nagymamám által bejegyzetteket! Azaz érzésem, hogy ük papám testvére a menyasszony, Horváth Erzsébet. A nagymamám írását Én mindig Limhocinak olvastam! Az általam elküldött házassági anyakönyvi bejegyzést Én is Limbainak olvastam!

Köszönöm válaszod, üdvözlettel: Beregi Kati
10
Kedves Kati,

számomra egyértelmű: (néhai) Limbai Terézia.

(Nem tudom, releváns-e, de Limba egy erdélyi, még pontosabban egy Fehér megyei kis falu román neve, Gyulafehérvártól néhány kilométerre délkeletre, a Maros bal partján)

Üdv,

Tibor
Oldalak: [1] 2 3 ... 10