Galdejewka,Oroszország,Volgográd-Sztálingrád környéke

Indította Jankó László, 2020 december 14, 18:48:14

Előző téma - Következő téma

Jankó László

Kedves Mindenki!
Keresem a fent említett helyíséget...1942-ben itt tünt el egy nagybátyám.Több írásmóddal is talákoztam,lehet Galdejewka,Galdajewka és Galdajevka is...A mai térképek nem ismerik,háborús leírások,beszámolók,novellák említik  és a Hadtörténeti levéltár adataiban is ez szerepel mint eltűnési hely.Korabeli térképeken sem találtam eddig.
Az a gyanúm,h megsemmisülhetett ill olyan pici ,h a térképen sincs rajta.

Minden ötletet szívesen fogadok....laszlo.janko72[kukac]gmail.com....előre is köszönöm.


Skoumal Krisztián

#1
Kedves László,

A keresett település "helyes magyar" átírása: Goldajevka, eredeti nevén: Голдаевка, a Voronyezsi régióban, a Don mellett.

Ma Urüv-Pokrovka (Урыв-Покровка) település része, ebből Urüv létezett ezen a néven korábban is, míg Goldajekvából valószínűleg Pokrovka lett az idők során.

Itt egy térkép hozzá. Ha esetleg nem boldogulsz a cirillel, akkor a jobb oldali egyharmadban középen lévő sötét nagy flekkre kattinva fogja neked a megfelelő részt "középre helyezve" felnagyítani a képet a böngésződ.


Üdv
Krisztián

Jankó László

Kedves Krisztián!
Nagyon szépen köszönöm a választ,nem gondoltam volna ,h ilyen gyors lesz...

Szeretném megkérdezni,mi volt a módszer ,hogyan találtad meg ?
Keresetem régi orosz térképeken is az Arancumon,de nem találtam.....Hogyan derúlt ki ,h megváltozott a  helység neve?Létezik valamiféle orosz adatbázis ilyen esetre?
Szeretnék módszereket,szélesebb látókört és talán hatékonyabb családkutató leszek.Ciril betüs írásmóddal nem próbálkoztam...
Ezért kezdtem el,h esetleg találok valamit egy majdnem elfeledett nagybácsiról.Ha lehet kérnék még egy linket erről a térképről,letölteném és becsatolnám a my heritage olalba...
E-mail címem megtalálod az eredeti poszban,ha kell.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm!

Lacó

Skoumal Krisztián

Kedves Lacó,

Googleba beírtam, egy két szomszédos falu nevét is tartalmazó írást dobott ki egyik találatnak. Megnéztem azokat Google Maps-en - persze Goldajevka sehol.
Aztán a cirill betűkkel játszottam és valahogy kijött ez a találat, de nem tudom pontosan felidézni, hogy hogyan. Utána összenéztem a régi térképet a Google Maps-szel és megállapítottam az egyezőséget.

Szóval semmi extra nem történt, próbálgatás, némi szerencse meg logika. :)

Üdv
Krisztián