Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 ... 8 9 [10]
91
Militaria / Re:Katonai kórházi nyilvántartások.
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 május 11, 16:41:17 »
Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen válaszodat, 2018-04-07-én Dr. Számvéber Norbert sz. őrnagy
HM HIM HL Bécsi Kirendeltsége felé ismételt megkeresést intéztem. Részlet levelemből "dédnagyapámmal kapcsolatban újabb információk jutottak tudomásomra. Szeretném, megtudni családjától való végleges elszakadásától, haláláig  tartó részleteket tisztázhatnám!
- Információim szerint 1914. december 01-i hírek között szerepel, siófoki kórházban ápolják. (beteg lett?)
- 1915. március 23. Ungvár ismét kórházba kerül! (mi történt vele?)
- sajnos a már ismert Öntől kapott információ + 1915. szeptember 19-én Lemberg 2221. számú sír." A megkeresésemre a válasz az első levelemben idézettek voltak. Arra gondoltam még esetleg a siófoki Kórház felé elindítok egy megkeresést!
Köszönöm válaszod! Üdv:  Kati
92
M / Majláth család Baranya megye
« Utolsó üzenet: írta Biró Marta Dátum 2021 május 11, 13:14:36 »
Hátha valaki kutatja a bakócai Majláth családot, az egykori uradalmuk érdekelne. Kösz
93
B / Bakóca
« Utolsó üzenet: írta Biró Marta Dátum 2021 május 11, 13:12:32 »
Hátha kutatja valaki a bakócai Majláth családot. Az egykori baranyai uradalmuk érdekelne. Kösz
94
Militaria / Re:Katonai kórházi nyilvántartások.
« Utolsó üzenet: írta Skoumal Krisztián Dátum 2021 május 09, 19:42:48 »
Kedves Kati,

szerintem a katonai kórházi nyilvántartások Bécsben vannak, ha fennmaradtak, mivel k.u.k. hadseregről van szó.
Én a minap Bécsből kaptam "kezelési lapot" (Vormerksblatt) egy Albániában szolgált s ott szívproblémákkal kezelt katonáról.

Üdv
Krisztián
95
Militaria / Katonai kórházi nyilvántartások.
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 május 03, 14:32:28 »
Kedves Kutatótársak!
Anyai dédapám Somogyi Vendel (Bélavár, 1883) ("tartalékos gyalogosként szolgált, a cs. és kir. 44. gyalogezred 6. menetszázadával érkezett ki a galíciai hadszíntérre, ahol az ezred 1. századában harcolva 1915 őszén haslövést kapott. Sebesülésébe 1915. szeptember 19-én halt bele a lembergi cs. és kir. 1. tartalékkórházban. Másnap temették el a helyi katonai temetőben a 2221. számú sírba. További adatok sajnos nem állnak rendelkezésre.Tisztelettel, dr. Számvéber Norbert sz. őrnagy HM HIM HL Bécsi Kirendeltsége"). Az idézett fenti szöveg egy megkeresésemre érkezett válasz. Dédipapám 1914 őszén a siófoki, 1915 év elején az ungvári kórházba került, majd 1915 szeptemberében sajnos a fent  említett sebesülésébe a lembergi katonai kórházban elhunyt!!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a katonai kórházi nyilvántartások kutathatóak-e.?

Üdvözlettel és köszönettel: Beregi Kati
96
S, Sz / Re:Siófok!
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 május 03, 14:20:49 »
Kedves Tibor!
Válaszodat nagyon szépen köszönöm!
Barátsággal: Beregi Kati
97
S, Sz / Re:Siófok!
« Utolsó üzenet: írta Tóth Tibor Dátum 2021 május 02, 08:05:07 »
Kedves Kati,

mivel a kérdésed szerintem inkább a "Militaria" fejezethez kapcsolódik, javasolom, hogy oda is tedd ki.


Barátsággal:

Tóth Tibor

98
S, Sz / Siófok!
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 április 29, 14:54:14 »
Kedves Kutatótársak!
Anyai dédapám Somogyi Vendel (Bélavár, 1883) ("tartalékos gyalogosként szolgált, a cs. és kir. 44. gyalogezred 6. menetszázadával érkezett ki a galíciai hadszíntérre, ahol az ezred 1. századában harcolva 1915 őszén haslövést kapott. Sebesülésébe 1915. szeptember 19-én halt bele a lembergi cs. és kir. 1. tartalékkórházban. Másnap temették el a helyi katonai temetőben a 2221. számú sírba. További adatok sajnos nem állnak rendelkezésre.Tisztelettel,dr. Számvéber Norbert sz. őrnagy HM HIM HL Bécsi Kirendeltsége"). Az idézett szöveg egy megkeresésemre érkezett válasz. Dédipapám 1914 őszén a siófoki, 1915 év elején az ungvári kórházba került, majd 1915 szeptemberében sajnos elhunyt!!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a katonai kórházi nyilvántartások kutathatóak-e.?

Üdvözlettel és köszönettel: Beregi Kati
99
K / Re:Keresztes
« Utolsó üzenet: írta Szép Attila Dátum 2021 április 26, 19:52:47 »
Kedves Márta,

ez a Keresztes Rozália közös ősünk. Ha valahonnan lesz valami fejlemény a kérdésben, engem is megörvendeztet. Előre is köszönöm. Attila
100
Egyesületi hírek, felhívások / A MACSE májusi online előadásai
« Utolsó üzenet: írta MACSE Koordinátor Dátum 2021 április 24, 17:57:13 »
Kedves Tagság!

Felkerültek a honlapra a májusi MACSE előadások, de előbb szeretnék köszönetet mondani a áprilisi előadóinknak a Vezetőség nevében. Áprilisban eddig három előadáson vagyunk túl, a hónap utolsó szerdáján lesz a negyedik. Köszönjük szépen a webinárok megtartását dr. Szegő Ágnesnek, dr. Koloh Gábornak, dr. Bernád Ritának és Babcsányi Juditnak (vele a jövő héten találkozunk). Mindegyik webinár kivétel nélkül nagyszerű volt, rengeteg új információval gyarapodtunk. Az előadások sorban felkerülnek a MACSE honlap médiatárába, ahonnan utólag vissza tudjátok nézni. Ha az előadótól megkapjuk az webinár írásos anyagát, akkor azt is megtalálhatjátok az előadás mellett.

MACSE médiatár: https://macse.hu/media/?f=showmedia&showdir=66
MACSE YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1bjv1WQqN8uTtOGpa1RaUg/videos

Az előadásokat a Zoom platformján keresztül tartjuk, ami nagyon egyszerűen kezelhető, érdemes kipróbálni, ha még nem tetted meg. Az első használat előtt le kell tölteni a Zoom segédprogramját, ami fél perc alatt letöltődik és magától települ: https://zoom.us/download. Utána már csak az előadás előtti napon küldött linkre kell kattintani az webinár kezdetekor és már ott is vagy a rendezvényen, ahol az előadás végén kérdezni is tudsz szóban vagy írásban.

Májusi online előadások:

2021. május 5. szerda 18 óra
Középkori igazságügyi analízis – uralkodói családfák archeogenetikai vizsgálata
Előadó: Dr. Neparáczki Endre, Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója és a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékének tudományos munkatársa
Az előadás során megismerhetjük az archeogenetikát; hogyan lehet humán maradványokból DNS-t kinyerni, azokból milyen logikával vonhatók le leszármazási és rokonsági következtetések. Bemutatásra kerülnek röviden összefoglalva a hazai szempontból legfontosabb populációgenetikai eredmények. Végül az előadó kitér az Árpád-ház és a Hunyadiak genetikai kutatására és mindez hogyan kapcsolódik a Székesfehérvári Osszáriumban őrzött maradványokhoz.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 12. szerda 18 óra
Magyarországi összeírások a 16-19. században a családkutatás szempontjából vizsgálva
Előadó: Kónya Zsuzsanna család- és helytörténet kutató
Milyen összeírások készültek a 16-19. században, ezek milyen adatokat tartalmazhatnak és hogyan segíthetik a családtörténet-kutatókat? Az előadás során ezekre a kérdések kaphatnak választ a webinárium résztvevői.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 19. szerda 18 óra
A gyermek a családban és a gyermekmunka kérdései. A történeti, néprajzi források tanulságai
Előadó: Deáky Zita Deáky Zita PhD habil. egyetemi docens, ELTE BTK Néprajzi Intézet
A gyermekek koruk, nemük, szellemi és fizikai képességük alapján feladatot láttak el minden társadalomban – a család státuszától gazdasági helyzetétől függetlenül. A paraszt, az iparos, a kereskedő, a munkás családokban a munkára nevelés a szocializációs stratégia része, életstratégia volt az egyén fejlődése valamint kis- és nagyközössége érdekében. A 19. században figyeltek fel a családon kívül, a gyermekek korát és erejét meghaladó, bérért vagy csak tartásért végzett munkára, amelyre családjuk vagy saját megélhetésük érdekében kényszerültek végezni akár 6-7 éves koruktól kezdve.

Az előadás a gyermekmunka kérdéskörét és annak társadalmi, gazdasági és társadalmi összetevőit járja körbe a dualizmus időszakában.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 26. szerda 18 óra
Családtörténeti mátrix Nagyecseden - a településkutatás módszertana
Előadó: Szabó Előd család- és helytörténet kutató, a Matrikula családtörténeti folyóirat szerkesztője
Mi a teendő, ha az azonos nevek miatt elakadunk a kutatásban? És ha a másik ágon is ugyanez történik? Szabó Előd előadásában egy módszert mutat be, amivel a reménytelennek tűnő helyzetek nagy része feloldható. Egy település feldolgozása során készült adatbázist később rendkívül sokrétűen használhatunk fel, hogyha megfelelően állítottuk össze. Azon túl, hogy minden helybélinek minden ágon láthatóvá válnak a felmenői és a leszármazottai, létrejön egy kapcsolati háló, egy mátrix. Ezen belül bárhová navigálunk, minden személy összes rokonát láthatjuk és a látottakból rengeteg következtetést vonhatunk le. Ki hány évesen vesztette el a szüleit? Ki kivel, milyen rokonságban állt? Egyszerű vagy bonyolult mozaikcsaládokban éltek? Hogyan öröklődtek a foglalkozások? Egy távolabbról hozott menyasszony hogyan befolyásolta a leszármazottak további sorsát? Valóban igaz, hogy mindenki rokona a másiknak? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk az előadásból.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

Találkozunk a webinárokon!

Üdvözlettel,

Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor
Oldalak: 1 ... 8 9 [10]