Általános családtörténet, helytörténet, történelem.. > Kiolvasási segítségkérés / Asking for transcription

Juhász

(1/2) > >>

jugaband:
Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni, hogy az alábbi linken, a baloldalon, november 7.-i születési Juhász István neve előtt mi lehet a második rövidítés jelentése? (Az első az nyilván ifj[ú].) A jobb oldal végén is megjelenik a neve (a tanúknál, alulról a negyedik).

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:9392-MG2N-V?i=107&cc=1858355&cat=167799

Egy másik ősömnél pedig megjelenik a név előtt egy D betű. (Néha ponttal, néha a nélkül.) Így: D. Juhász János
A különböző anyakövi dokumentumokban pedig ad hoc módon megjelenik vagy éppen eltűnik a D betű. Az egyik gyereke születésekor pedig ott a Nemes jelző így: Nemes Juhász János. De sem az előző gyereke születésénél, sem a következőnél nincs ott.

Köszönettel: Juhász Gábor

Magyari Klára:
Ns = nemes
D. = Dominus (lásd. https://macse.hu/society/latin.php?id=D)

jugaband:
Kedves Magyari Klára!

köszönöm szépen a választ!
Az utódoknál már eltűnt mind a D., mind a nemes jelző, gondolom, ez elszegényedést jelent (mindenki földműves, napszámos volt utána).
A földbirtok elvesztésével automatikusan megszűnt az illető nemessége?
A D betűnek van valami jelentősége, fokozata a nemes jelzőhöz viszonyítva?
Van, ahol Juhász D. János-t írnak.

köszönöm: Juhász Gábor

Skoumal Krisztián:
Kedves Gábor,

a nemesség nem szűnt meg a földbirtok elvesztésével.

Ha a család református volt, akkor a D. nem valószínű, hogy a latin Dominus-t (úr) jelölné, mivel a reformátusok anyanyelven (magyarul) anyakönyveztek, a latin bejegyzések száma minimális és inkább a kezdeti időszakokban találkoztam vele eddig.
Itt inkább valamilyen megkülönböztető "jelző", vagy csak egy betű, vagy egy megkülönböztető név rövidítése. Hogy ez valójában mi, esetleg egy levéltári, kutatótermi kutatás tudná feloldani a település egyéb iratait böngészve, ha az anyakönyvekben ennél több - tehát pl. egy Dudás Juhász - nem fordul elő.

Üdv
Krisztián

Tegze Sándor Béla:
Biharban és Békésben egyes településeken nagyon sok megkülönböztető név volt. Ezek vagy már eleve rövidítésként jelentek meg az anyakönyvezés kezdetekor, vagy - jobb esetben - eleinte kiírták őket, és csak évtizedek-századok alatt csökevényesedtek el. Rövidíthettek anyai nevet, foglalkozást, az apa foglalkozását, a család származási helyét vagy bármi mást, ami aztán generációkon keresztül a név része maradhatott, vagy el is tűnhetett. Sok esetben nem visszafejthető, vagy nem egyértelmű, hogy mi helyett áll egy-egy betű. Tele van ilyenekkel a füzesgyarmati családfám.

Navigáció

[0] Üzenetek főoldala

[#] Következő oldal

Teljes verzió megtekintése