MACSE februári online előadásai

Indította MACSE Koordinátor, 2021 január 25, 11:28:55

Előző téma - Következő téma

MACSE Koordinátor

Kedves Tagság!

Igaz, most szerdán még lesz egy előadásunk a papírrestaurálásról, de küldöm a februári webinárokat, hogy lássátok miből élünk :)

A januári előadóknak nagyon-nagyon köszönjük a munkáját, az alapos, információ gazdag tartalmakat, a vezetőség és az egyesület nevében: Bánfi Zoltánnak, Ari Ilonának, Simon Katalinnak és Kovács Péternek (neki előre is :) ).

És akkor jönnek a februári témák, amikre fel lehet iratkozni:

2021. február 3. szerda 18 óra
MACSE ONLINE SZAKMAI ESTE
Vendégünk Nagy Sándor főlevéltáros, a BLF főosztályvezető-helyettese, akivel az "Online családkutatási lehetőségek a Budapest Főváros Levéltárában" című tanulmánya alapján beszélget Ari Ilona.

2020 év végén jelent meg a "Kis füzetben nagy segítség a CSALÁDKUTATÁSHOZ" 4., elektronikus kötete, ami a sorozat előző három részéhez hasonlóan, módszertani és gyakorlati segédanyag a családkutatók számára. A kiadványban található cikkek szerzői a téma szakavatott értői. Szakmai este sorozatunkban a fejezetek szerzőit szeretnénk megszólaltatni, hogy gyakorlatban is feldolgozhassuk az egyes témákat. Vendégünk örömmel fogadja az előzetesen feltett kérdéseket, amelyeket kérem, hogy január 28-ig bezárólag írjatok meg az a következő űrlapon: https://forms.gle/6MS9Cxnu5TXiBiNM6
Természetesen a kérdéseiteket feltehetitek az előadáson szóban és a chat ablakban írásban egyaránt.
Feliratkozás: http://bit.ly/2M2u3cj


2021. február 5. péntek 18 óra
Mindent a FamilySearch használatáról és kutatási lehetőségeiről
Előadó: Pucher Szilvia, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyház tagja, kutatója és indexelője
Pucher Szilvia előadásából alaposan megismerhetjük a FamilySearch adatbázisának felépítését, használatát, valamint azt, ami egy családkutatónak annyira fontos: Hogyan tudok a legpontosabban keresni és családtagokat megtalálni az FS adatbázisában?
Feliratkozás: http://bit.ly/2M2u3cj 


2021. február 12. péntek 18 óra
A Magyar Vöröskereszt Egylet hadifogoly mentő missziója Kelet-Szibériából 1920-22 között
Előadó: Fecsó Péter vegyészmérnök, Dr. Kovács István orvos őrnagy, a Magyar Vöröskereszt Egylet Misszió vezető-helyettesének unokaöccse
A Magyar Vöröskereszt Egylet Misszió 13.559 magyar hadifoglyot hozott haza az I. Világháború után, amiről a Vöröskeresztnél nem maradt fenn feljegyzés, mivel a II. Világháború előtti iratok a harcokban megsemmisültek. Így a hadtörténészek dolgozták fel a témát. Előadónk rokoni kapcsolataiból kifolyólag speciális betekintést nyerhetett a témában, amit ebben az előadásában szeretne megosztani velünk. Mivel a múlt évben emlékeztünk a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára, így a beszámolónak külön aktualitása van.
Feliratkozás: http://bit.ly/2M2u3cj 


2021. február 17. szerda 18 óra
Nota bene - különleges történetek az anyakönyvekből
Előadó: Baros-Gyimóthy Eszter Márta, a PPKE-BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Társadalom- és Életmódtörténeti Műhely doktorjelöltje (témavezető: Jánokiné Újváry Zsuzsanna), illetve a MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoport doktorandusz kutatója

Az előadásban a Gömör megyei Csetnek evangélikus és katolikus anyakönyvi bejegyzésein keresztül ismerhetjük meg az alkalmazott családrekonstitúciós módszert. A kutatás eredményeként feltárul, hogy hány évesen lettek asszonnyá a csetneki lányok, melyik hónapban kötötték a legtöbb házasságot, mennyire voltak kelendők az özvegy nők és férfiak, milyen gyorsan követték egymást a keresztelők a családokban, mekkora volt a csecsemőhalálozás mértéke? A demográfiai adatokon túl megismerhetjük az oltár felé lépkedő nagyon fiatal leányt, a jól nősülő bécsi születésű szabómestert, a négyszer házasodó özvegy férfit, a csecsemőjét sirató anyát, ahogy a megszeplősített mátkát, illetve a gyermekét a katolikus templomban keresztvíz alá tartó evangélikus leányanyát vagy özvegyasszonyt is - egyszóval az életet magát.
Feliratkozás: http://bit.ly/2M2u3cj 


2021. február 24. szerda 18 óra
Családkutatás kezdőknek (tényleg kezdőknek☺)
Előadó: Kónya Zsuzsanna hely- és családtörténet kutató, programozó
Hogyan induljak? Milyen adatbázisok segíthetik a munkámat? Melyik családfaszoftvert használjam? Kónya Zsuzsanna nagy türelemmel és hozzáértéssel igazít el bennünket a családkutatás szövevényes útjain. Az előadást kezdő kutatóknak ajánljuk, amire minden érdeklődőt szeretettel várunk, MACSE tagokat és külsős érdeklődőket egyaránt!
Feliratkozás: http://bit.ly/2M2u3cj   


Valamint, aki lemaradt vagy érdeklődik, meg tudja nézni a januárban készült felvételeket, amik természetesen a MACSE honlapra is felkerülnek:

https://www.youtube.com/watch?v=0PiPF1UHaW4
https://www.youtube.com/watch?v=uRNxHs0kxGI
https://www.youtube.com/watch?v=dOdAv7XY_sI&t=370s
https://www.youtube.com/watch?v=MLyMvB9Z5m0


Január, február itt a nyár és vége a Covidnak, de addig is szeretettel várunk Benneteket a webinárokon :)

Üdvözlettel,

Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor