Legutóbbi hozzászólások

Oldalak: 1 ... 8 9 [10]
91
M / Majláth család Baranya megye
« Utolsó üzenet: írta Biró Marta Dátum 2021 május 11, 13:14:36 »
Hátha valaki kutatja a bakócai Majláth családot, az egykori uradalmuk érdekelne. Kösz
92
B / Bakóca
« Utolsó üzenet: írta Biró Marta Dátum 2021 május 11, 13:12:32 »
Hátha kutatja valaki a bakócai Majláth családot. Az egykori baranyai uradalmuk érdekelne. Kösz
93
Militaria / Re:Katonai kórházi nyilvántartások.
« Utolsó üzenet: írta Skoumal Krisztián Dátum 2021 május 09, 19:42:48 »
Kedves Kati,

szerintem a katonai kórházi nyilvántartások Bécsben vannak, ha fennmaradtak, mivel k.u.k. hadseregről van szó.
Én a minap Bécsből kaptam "kezelési lapot" (Vormerksblatt) egy Albániában szolgált s ott szívproblémákkal kezelt katonáról.

Üdv
Krisztián
94
Militaria / Katonai kórházi nyilvántartások.
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 május 03, 14:32:28 »
Kedves Kutatótársak!
Anyai dédapám Somogyi Vendel (Bélavár, 1883) ("tartalékos gyalogosként szolgált, a cs. és kir. 44. gyalogezred 6. menetszázadával érkezett ki a galíciai hadszíntérre, ahol az ezred 1. századában harcolva 1915 őszén haslövést kapott. Sebesülésébe 1915. szeptember 19-én halt bele a lembergi cs. és kir. 1. tartalékkórházban. Másnap temették el a helyi katonai temetőben a 2221. számú sírba. További adatok sajnos nem állnak rendelkezésre.Tisztelettel, dr. Számvéber Norbert sz. őrnagy HM HIM HL Bécsi Kirendeltsége"). Az idézett fenti szöveg egy megkeresésemre érkezett válasz. Dédipapám 1914 őszén a siófoki, 1915 év elején az ungvári kórházba került, majd 1915 szeptemberében sajnos a fent  említett sebesülésébe a lembergi katonai kórházban elhunyt!!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a katonai kórházi nyilvántartások kutathatóak-e.?

Üdvözlettel és köszönettel: Beregi Kati
95
S, Sz / Re:Siófok!
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 május 03, 14:20:49 »
Kedves Tibor!
Válaszodat nagyon szépen köszönöm!
Barátsággal: Beregi Kati
96
S, Sz / Re:Siófok!
« Utolsó üzenet: írta Tóth Tibor Dátum 2021 május 02, 08:05:07 »
Kedves Kati,

mivel a kérdésed szerintem inkább a "Militaria" fejezethez kapcsolódik, javasolom, hogy oda is tedd ki.


Barátsággal:

Tóth Tibor

97
S, Sz / Siófok!
« Utolsó üzenet: írta Beregi Kati Dátum 2021 április 29, 14:54:14 »
Kedves Kutatótársak!
Anyai dédapám Somogyi Vendel (Bélavár, 1883) ("tartalékos gyalogosként szolgált, a cs. és kir. 44. gyalogezred 6. menetszázadával érkezett ki a galíciai hadszíntérre, ahol az ezred 1. századában harcolva 1915 őszén haslövést kapott. Sebesülésébe 1915. szeptember 19-én halt bele a lembergi cs. és kir. 1. tartalékkórházban. Másnap temették el a helyi katonai temetőben a 2221. számú sírba. További adatok sajnos nem állnak rendelkezésre.Tisztelettel,dr. Számvéber Norbert sz. őrnagy HM HIM HL Bécsi Kirendeltsége"). Az idézett szöveg egy megkeresésemre érkezett válasz. Dédipapám 1914 őszén a siófoki, 1915 év elején az ungvári kórházba került, majd 1915 szeptemberében sajnos elhunyt!!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a katonai kórházi nyilvántartások kutathatóak-e.?

Üdvözlettel és köszönettel: Beregi Kati
98
K / Re:Keresztes
« Utolsó üzenet: írta Szép Attila Dátum 2021 április 26, 19:52:47 »
Kedves Márta,

ez a Keresztes Rozália közös ősünk. Ha valahonnan lesz valami fejlemény a kérdésben, engem is megörvendeztet. Előre is köszönöm. Attila
99
Egyesületi hírek, felhívások / A MACSE májusi online előadásai
« Utolsó üzenet: írta MACSE Koordinátor Dátum 2021 április 24, 17:57:13 »
Kedves Tagság!

Felkerültek a honlapra a májusi MACSE előadások, de előbb szeretnék köszönetet mondani a áprilisi előadóinknak a Vezetőség nevében. Áprilisban eddig három előadáson vagyunk túl, a hónap utolsó szerdáján lesz a negyedik. Köszönjük szépen a webinárok megtartását dr. Szegő Ágnesnek, dr. Koloh Gábornak, dr. Bernád Ritának és Babcsányi Juditnak (vele a jövő héten találkozunk). Mindegyik webinár kivétel nélkül nagyszerű volt, rengeteg új információval gyarapodtunk. Az előadások sorban felkerülnek a MACSE honlap médiatárába, ahonnan utólag vissza tudjátok nézni. Ha az előadótól megkapjuk az webinár írásos anyagát, akkor azt is megtalálhatjátok az előadás mellett.

MACSE médiatár: https://macse.hu/media/?f=showmedia&showdir=66
MACSE YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1bjv1WQqN8uTtOGpa1RaUg/videos

Az előadásokat a Zoom platformján keresztül tartjuk, ami nagyon egyszerűen kezelhető, érdemes kipróbálni, ha még nem tetted meg. Az első használat előtt le kell tölteni a Zoom segédprogramját, ami fél perc alatt letöltődik és magától települ: https://zoom.us/download. Utána már csak az előadás előtti napon küldött linkre kell kattintani az webinár kezdetekor és már ott is vagy a rendezvényen, ahol az előadás végén kérdezni is tudsz szóban vagy írásban.

Májusi online előadások:

2021. május 5. szerda 18 óra
Középkori igazságügyi analízis – uralkodói családfák archeogenetikai vizsgálata
Előadó: Dr. Neparáczki Endre, Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója és a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékének tudományos munkatársa
Az előadás során megismerhetjük az archeogenetikát; hogyan lehet humán maradványokból DNS-t kinyerni, azokból milyen logikával vonhatók le leszármazási és rokonsági következtetések. Bemutatásra kerülnek röviden összefoglalva a hazai szempontból legfontosabb populációgenetikai eredmények. Végül az előadó kitér az Árpád-ház és a Hunyadiak genetikai kutatására és mindez hogyan kapcsolódik a Székesfehérvári Osszáriumban őrzött maradványokhoz.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 12. szerda 18 óra
Magyarországi összeírások a 16-19. században a családkutatás szempontjából vizsgálva
Előadó: Kónya Zsuzsanna család- és helytörténet kutató
Milyen összeírások készültek a 16-19. században, ezek milyen adatokat tartalmazhatnak és hogyan segíthetik a családtörténet-kutatókat? Az előadás során ezekre a kérdések kaphatnak választ a webinárium résztvevői.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 19. szerda 18 óra
A gyermek a családban és a gyermekmunka kérdései. A történeti, néprajzi források tanulságai
Előadó: Deáky Zita Deáky Zita PhD habil. egyetemi docens, ELTE BTK Néprajzi Intézet
A gyermekek koruk, nemük, szellemi és fizikai képességük alapján feladatot láttak el minden társadalomban – a család státuszától gazdasági helyzetétől függetlenül. A paraszt, az iparos, a kereskedő, a munkás családokban a munkára nevelés a szocializációs stratégia része, életstratégia volt az egyén fejlődése valamint kis- és nagyközössége érdekében. A 19. században figyeltek fel a családon kívül, a gyermekek korát és erejét meghaladó, bérért vagy csak tartásért végzett munkára, amelyre családjuk vagy saját megélhetésük érdekében kényszerültek végezni akár 6-7 éves koruktól kezdve.

Az előadás a gyermekmunka kérdéskörét és annak társadalmi, gazdasági és társadalmi összetevőit járja körbe a dualizmus időszakában.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 26. szerda 18 óra
Családtörténeti mátrix Nagyecseden - a településkutatás módszertana
Előadó: Szabó Előd család- és helytörténet kutató, a Matrikula családtörténeti folyóirat szerkesztője
Mi a teendő, ha az azonos nevek miatt elakadunk a kutatásban? És ha a másik ágon is ugyanez történik? Szabó Előd előadásában egy módszert mutat be, amivel a reménytelennek tűnő helyzetek nagy része feloldható. Egy település feldolgozása során készült adatbázist később rendkívül sokrétűen használhatunk fel, hogyha megfelelően állítottuk össze. Azon túl, hogy minden helybélinek minden ágon láthatóvá válnak a felmenői és a leszármazottai, létrejön egy kapcsolati háló, egy mátrix. Ezen belül bárhová navigálunk, minden személy összes rokonát láthatjuk és a látottakból rengeteg következtetést vonhatunk le. Ki hány évesen vesztette el a szüleit? Ki kivel, milyen rokonságban állt? Egyszerű vagy bonyolult mozaikcsaládokban éltek? Hogyan öröklődtek a foglalkozások? Egy távolabbról hozott menyasszony hogyan befolyásolta a leszármazottak további sorsát? Valóban igaz, hogy mindenki rokona a másiknak? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk az előadásból.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

Találkozunk a webinárokon!

Üdvözlettel,

Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor
100
B / Bagdal család - Torontál
« Utolsó üzenet: írta Tóth Tibor Dátum 2021 április 22, 19:18:52 »
Kedves kollégák,

a közép-torontáli körzetben (főleg Újvár, Tamásfalva, Hetény, Magyarszentmárton és Magyarcsernye településeken) az 1800-as évek második felében élt Bagdal családot (is) kutatom. Információim szerint ekkoriban magyar anyanyelvű, javarészt földműveléssel foglalkozó római katolikusok voltak.

Kutatásaim szerint a történelmi Magyarország területén rajtuk kívül tömegesen csak az egykori Nógrád vármegye északi részén, a mai Szlovákia nagykürtösi (Veľký Krtíš) járásában, Kékkő (Modrý Kameň) környékén fordul elő ez a családnév.

Ha lenne valakinek valamilyen ötlete (pláne konkrét információja) arról, hogy van-e (lehet-e) kapcsolat a két fenti csoport között, vagy ha a torontáli Bagdalokkal már találkozott valaki a kutatásai során, megköszönnék minden információmorzsát.

Köszönettel,

Tóth Tibor
Oldalak: 1 ... 8 9 [10]