A MACSE májusi online előadásai

Indította MACSE Koordinátor, 2021 április 24, 17:57:13

Előző téma - Következő téma

MACSE Koordinátor

Kedves Tagság!

Felkerültek a honlapra a májusi MACSE előadások, de előbb szeretnék köszönetet mondani a áprilisi előadóinknak a Vezetőség nevében. Áprilisban eddig három előadáson vagyunk túl, a hónap utolsó szerdáján lesz a negyedik. Köszönjük szépen a webinárok megtartását dr. Szegő Ágnesnek, dr. Koloh Gábornak, dr. Bernád Ritának és Babcsányi Juditnak (vele a jövő héten találkozunk). Mindegyik webinár kivétel nélkül nagyszerű volt, rengeteg új információval gyarapodtunk. Az előadások sorban felkerülnek a MACSE honlap médiatárába, ahonnan utólag vissza tudjátok nézni. Ha az előadótól megkapjuk az webinár írásos anyagát, akkor azt is megtalálhatjátok az előadás mellett.

MACSE médiatár: https://macse.hu/media/?f=showmedia&showdir=66
MACSE YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC1bjv1WQqN8uTtOGpa1RaUg/videos

Az előadásokat a Zoom platformján keresztül tartjuk, ami nagyon egyszerűen kezelhető, érdemes kipróbálni, ha még nem tetted meg. Az első használat előtt le kell tölteni a Zoom segédprogramját, ami fél perc alatt letöltődik és magától települ: https://zoom.us/download. Utána már csak az előadás előtti napon küldött linkre kell kattintani az webinár kezdetekor és már ott is vagy a rendezvényen, ahol az előadás végén kérdezni is tudsz szóban vagy írásban.

Májusi online előadások:

2021. május 5. szerda 18 óra
Középkori igazságügyi analízis – uralkodói családfák archeogenetikai vizsgálata
Előadó: Dr. Neparáczki Endre, Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója és a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékének tudományos munkatársa
Az előadás során megismerhetjük az archeogenetikát; hogyan lehet humán maradványokból DNS-t kinyerni, azokból milyen logikával vonhatók le leszármazási és rokonsági következtetések. Bemutatásra kerülnek röviden összefoglalva a hazai szempontból legfontosabb populációgenetikai eredmények. Végül az előadó kitér az Árpád-ház és a Hunyadiak genetikai kutatására és mindez hogyan kapcsolódik a Székesfehérvári Osszáriumban őrzött maradványokhoz.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 12. szerda 18 óra
Magyarországi összeírások a 16-19. században a családkutatás szempontjából vizsgálva
Előadó: Kónya Zsuzsanna család- és helytörténet kutató
Milyen összeírások készültek a 16-19. században, ezek milyen adatokat tartalmazhatnak és hogyan segíthetik a családtörténet-kutatókat? Az előadás során ezekre a kérdések kaphatnak választ a webinárium résztvevői.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 19. szerda 18 óra
A gyermek a családban és a gyermekmunka kérdései. A történeti, néprajzi források tanulságai
Előadó: Deáky Zita Deáky Zita PhD habil. egyetemi docens, ELTE BTK Néprajzi Intézet
A gyermekek koruk, nemük, szellemi és fizikai képességük alapján feladatot láttak el minden társadalomban – a család státuszától gazdasági helyzetétől függetlenül. A paraszt, az iparos, a kereskedő, a munkás családokban a munkára nevelés a szocializációs stratégia része, életstratégia volt az egyén fejlődése valamint kis- és nagyközössége érdekében. A 19. században figyeltek fel a családon kívül, a gyermekek korát és erejét meghaladó, bérért vagy csak tartásért végzett munkára, amelyre családjuk vagy saját megélhetésük érdekében kényszerültek végezni akár 6-7 éves koruktól kezdve.

Az előadás a gyermekmunka kérdéskörét és annak társadalmi, gazdasági és társadalmi összetevőit járja körbe a dualizmus időszakában.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

2021. május 26. szerda 18 óra
Családtörténeti mátrix Nagyecseden - a településkutatás módszertana
Előadó: Szabó Előd család- és helytörténet kutató, a Matrikula családtörténeti folyóirat szerkesztője
Mi a teendő, ha az azonos nevek miatt elakadunk a kutatásban? És ha a másik ágon is ugyanez történik? Szabó Előd előadásában egy módszert mutat be, amivel a reménytelennek tűnő helyzetek nagy része feloldható. Egy település feldolgozása során készült adatbázist később rendkívül sokrétűen használhatunk fel, hogyha megfelelően állítottuk össze. Azon túl, hogy minden helybélinek minden ágon láthatóvá válnak a felmenői és a leszármazottai, létrejön egy kapcsolati háló, egy mátrix. Ezen belül bárhová navigálunk, minden személy összes rokonát láthatjuk és a látottakból rengeteg következtetést vonhatunk le. Ki hány évesen vesztette el a szüleit? Ki kivel, milyen rokonságban állt? Egyszerű vagy bonyolult mozaikcsaládokban éltek? Hogyan öröklődtek a foglalkozások? Egy távolabbról hozott menyasszony hogyan befolyásolta a leszármazottak további sorsát? Valóban igaz, hogy mindenki rokona a másiknak? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk az előadásból.
Feliratkozás: https://macse.hu/society/esemenynaptar.php?ev=2021&evho=2021.05

Találkozunk a webinárokon!

Üdvözlettel,

Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor