Dely család

Indította TímeaL, 2020 november 27, 15:00:47

Előző téma - Következő téma

TímeaL

Kedves Kutatótársak!

Szeretném a segítségeteket kérni, régóta igyekszem a nyomára bukkanni egyik ősömnek, Dely Antalnak, de elakadtam.
Amit tudok róla:
Felesége Novák Éva, házasságkötésük dátuma 1867.01.27. Hetes, Somogy megye. Ekkor Antal 24 éves, legalábbis a bejegyzés szerint, felesége 18.
Halála: 1875.07.09. (35 évesen az anyakönyv szerint), halálának oka: a pajta ütötte agyon. Ha a két időpontból következtetek, akkor 1840-1843 között kellett születnie. Születési helyének Vámos (mai nevén Somogyvámos) van megadva, de sem az ottani anyakönyvekben, sem a környező települések anyakönyveiben nem találtam meg őt.
Gyermekeik: Dely János (sz. 1868), Dely István (sz. 1871), Dely Katalin (sz. 1873) és Dely Béla Géza (1876).
Szerintetek hol keressem őt? Hol születhetett?

Előre is köszönöm a segítséget!
Köszönettel, Lázár Tímea

Mihalik Béla

#1
Kedves Tímea,

A házasságkötésnél nincs megadva Dely Antal szüleinek a neve?
Érdemes megnézni esetleg azt, hogy Vámoson élt-e Dely család, és ha igen, az ő adataikat kicsit körbejárni, hátha ad támpontot. Elképzelhető, hogy egy ideig élt ott a család, és Antal ezért később ezért hivatkozott a községre, mint szülőfalujára. Az én családomban előfordult ilyen eset, egyik ősöm Kál-t adta meg szülőhelynek házasságkötésekor, de végül kiderült, hogy Tarnabodon született, csak édesanyja korán meghalt, és az apja az újabb házasságával Kálra költözött. Olyannyira nem emlékezett az ősöm a születése körülményeire, vagy nem tudott arról, hogy nemcsak szülőhelye helyett a nevelkedés helyét adta meg, de édesanyja neve helyett is a mostohaanyja nevét adta meg.

Esetleg az FS-ben érdemes egy olyan keresést is elindítani, hogy keressen 1837-1847 közötti Antonius vagy Antal Dely/Deli nevűeket. Antalt ugyan nem találtam, de katolikus Deli család itt volt Somogyban ekkoriban FS indexelés szerint:
https://www.familysearch.org/search/record/results?q.surname=Deli&q.birthLikePlace=Somogy*&q.birthLikeDate.from=1837&q.birthLikeDate.to=1847&f.collectionId=1743180&count=20&offset=0&m.defaultFacets=on&m.queryRequireDefault=on&m.facetNestCollectionInCategory=on

Legközelebb írd meg kérlek a vallást is!

Remélem sikerül mielőbb nyomára bukkannod!

Üdv,
Béla

TímeaL

Kedves Béla!

Köszönöm a gyors választ!
Igen a vallást elfelejtettem, rómaik katolikusok voltak.
Sajnos sem a házassági, sem pedig a halotti bejegyzésben nincs feltüntetve a szülők neve, ezért is akadtam meg.
Köszönöm a linket, keresgélek rajta, hátha. :)

Üdvözlettel, Tímea

Páli István

#3
Kedves Tímea! Az esküvőnél - az apa Sovák családnevét később, 1898-ban, javították Dely-re.  1846. ban született egy Sovák Antal Sovák Katalin gyermeke, lehet, hogy  az Antal apját kellene keresni? További hasznos kutatást kívánok.


Páli István

Hogy lehet képet csatolni? - ha az eredeti hely pozícióját adom meg, akkor nagy és nem viszi át, ha kimentem, lekicsinyítem, akkor nincs internet pozíciója?

admin

Kedves István,

nem egészen világos a kérdés (amit nem is itt, hanem inkább a Tippek, trükkök fórumban kellene megvitatni), de a Fórum használata c. súgó (elérhető itt is) tartalmaz útmutatást fájlcsatolásra vonatkozóan.
Ha az alapján sem boldogulsz, akkor kérem, hogy a másik fórumban folytassuk a fájlcsatolási probléma megvitatását, ne itt, a Dely családnál)

Üdv
Krisztián

Páli István

Az észrevétel jogos, de itt ébredt a kérdésem, másrészt jelezni szerettem volna a Téma megnyitójának, hogy milyen    megoldás is lehetséges.

Páli István

Kedves Tímea! 1./ 1846-ban született Sovák Antal- Sovák Katalin gyermekeként.
              2./  1876.ban Született Béla Sovák Antal és Novák Éva gyermekeként. Az 1898. évben a Sovák Nevet Delyre módosították.  Talán ezen a vonalon lenne célszerű tovább haladni. Üdv.: Páli Pista

TímeaL

Köszönöm a sok választ és segítséget!

Sajnos a Sovák vonal nem lesz jó, mert férje hirtelen halála után Novák Éva férjhez ment egy Lovász István nevű emberhez, de a gyermek még Dely Antalé volt, így bár anyakönyvezve Lovászként lett először, de utána ezt módosították. Idősebb testvérei mind Dely néven lettek anyakönyvezve, így feltételezem, hogy az apa eredeti neve is ez lehetett.

Még egyszer köszönöm az együtt gondolkodást! :)