Értékelés és helyzetelemzés

Indította MACSE Koordinátor, 2021 január 21, 22:34:59

Előző téma - Következő téma

MACSE Koordinátor

Kedves Tagság!

Szeretnék pár mondatot írni nektek az elnökség tevékenységéről és az egyesület jelenlegi helyzetéről.

Miután december 23-án megjelent a hír, hogy a kormány Családtörténeti Kutatóközpontot hoz létre az anyakönyvek digitalizálására, ügyvezető elnökünk egy sajtóközleményt juttatott el az MTI-hez. A sajtóközlemény hatására az Inforádió interjút kért Reicher Pétertől, majd ez pár napon belül meg is történt. A sajtóközleményben az állt, hogy a MACSE fontosnak tartja, hogy a családtörténet kutatás témája kormányzati fókuszba került. A kormányzati támogatás felgyorsíthatja a családfakutatáshoz szükséges történelmi adatok, magyar vonatkozású anyakönyvek digitális elérhetőségét. Ezáltal nemcsak elősegíti a magyar vonatkozású családi történetek összeállítását, hanem az új nemzedéknek kézzelfogható alapot teremt a családi múlt megismerésével. Reméljük, az újonnan létrejövő központtal sikerül szoros szakmai együttműködést kialakítania egyesületünknek. Bízunk benne, hogy az interjú hozzájárul a MACSE népszerűségéhez.

Valamint a mai nappal a MACSE taglétszáma elérte az 1500 főt :)  Mindig van mozgás, vannak új belépők és kilépők az egyesületben, de soha ennyien még nem voltunk. Úgy látszik vonzónak találják a családkutatók az egyesület szolgáltatásait, ami nyilvánvalóan az elnökség munkájának köszönhető. Az adatbázis használata mellett, sokan az oktatás és a rendszeres előadások miatt kérik a MACSE tagságot. A szakmai titkár működése is teljesebbé teszi a szolgáltatások palettáját, amit a MACSE nyújt.

Korábban több külföldi tagtársunk panaszkodott, hogy a külföldről Euróban befizetett összegből a CIB BANK nagyon sokat von le. Ez a CIB BANK kondíciós listája szerinti összeg volt. Az Elnök úr intézkedésének köszönhetően, egyesületünk 50%-os kedvezményt ért el ebből az összegből.

Szeretnék még írni az egyesület jelenlegi helyzetéről és az elnökség további terveiről. Mivel lemondott az elnökség, de a járványhelyzet miatt nem tudjuk a közgyűlést összehívni, így minden megy tovább addig, amíg be nem jelentik a pandémiás vészhelyzet végét. Addig az ügyvezető elnökség vezeti az egyesületet. Ha józanul belegondolunk, a vészhelyzetnek nem lesz vége február 8-án, nagy valószínűséggel meghosszabbítják március közepéig. Amikor feloldják a korlátozásokat, akkor ahogy az alapszabály is írja, a Felügyelő Bizottság fog jelölőbizottságot állítani, az elnökség meg összehívja a közgyűlést. Így nagy valószínűséggel egy áprilisi tisztújító közgyűlésre kell számítanunk.

A jelölőbizottság feladata lesz:

- a jelölések fogadása (elnökségi és felügyelőbizottsági tisztségre),
- a tisztségeket  vállalók regisztrálása,
- ezirányú nyilatkozatuk bekérése,
- a jelölt lista átadása a közgyűlést összehívó elnöknek a tisztújító közgyűlés előtt.

Bármely rendes vagy örökös tag jelölheti bármely rendes vagy örökös tagot egy tisztségre. Akit legalább két tag jelöl, azt megkérdezi a jelölőbizottság, hogy vállalja-e a tisztséget.

De mire ezt a procedúrát elkezdhetjük, az még nagy valószínűséggel hónapok. Addig is minden megy tovább és az ügyvezető elnökség végzi a munkáját.

Eredményes kutatást kívánok mindnyájatoknak!

Üdvözlettel,


Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor

Kriston Péter

A "Hogyan tovább MACSE" fórum téma indítsa alatt pedig pár felvetés - egy oda csatolt mellékletben - a jövőről. Lehet bátran továbbgondolni....