Erdélyi ágak kutatása

Indította Csepke92, 2020 november 28, 18:01:27

Előző téma - Következő téma

Csepke92

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni azokat akik erdélyi ágakat is kutatnak, hogy merre fele kutakodnak, van-e tanácsuk a zöldfülű erdélyi családfát kutatóknak.

Köszi a válaszokat.

Magyari Klára

Én Csík és Háromszék területén kutatok.

Tóth Tibor

Az EGENT forrásait ajánlom, hozzájárulási díj ellenében elküldik a kiválasztott, rendelkezésükre álló anyagokat. Kocs Jánossal, a társaság elnökével kell felvenni emailen a kapcsolatot és megbeszélni vele a feltételeket.

http://erdelygen.uw.hu/forrasok.php

Mihalik Béla

Sziasztok,

Nekem nagypapám született Erdélyben, Hunyad megyében, de az ükszülők gyökerei Marosszékben (Iszló és környéke), valamint Erdővidéken (Magyarhermány, Vargyas) vannak.

Üdv,
Béla

Tegze Sándor Béla


jakabrolandakos

Idézetet írta: Csepke92 Dátum 2020 november 28, 18:01:27Sziasztok!
Szeretném megkérdezni azokat akik erdélyi ágakat is kutatnak, hogy merre fele kutakodnak, van-e tanácsuk a zöldfülű erdélyi családfát kutatóknak.

Köszi a válaszokat.

Én merem javasolni még akár önkormányzatok vagy lelkészek direktbe történő megkeresését is.
A magam részéről a nyáron kikerestem a kérdéses Bihar megyei település anyakönyvi hivatalának telefonszámát az interneten, és felhívtam a hölgyet. Magyar többségű falu lévén elmondtam neki magyarul a kérésemet, majd e-mailben konkrétan leírva is elküldtem, csatolva egy kis excel sablont a polgári anyakönyvi bejegyzések mintájára. Ő pedig kikereste számomra a feleségem felmenőinek az adatait, és beírta nekem az excelbe. Így neki sem kellett hosszasan fogalmazni, csak azt a pár adatot beírni, amit nem tudtam.
Vannak ilyen kedves anyakönyvvezetők. :-)

Skoumal Krisztián

Marha szerencséd van akkor, Ákos.
Nekem egy távolabbi, de szintén magyarajkú településen a szabályokra hivatkozva nem segítettek, merthogy félnek a román felettes szerv ellenőrzésétől.

De volt már pozitív tapasztalatom is, amikor egy faluban a községházára betérve a félig román félig magyar polgármester segítőkészsége révén jutottam adathoz. Igaz, ez már vagy 6 éve volt, azóta lehet, ott is szigorúbbak lettek...

jakabrolandakos

Idézetet írta: Skoumal Krisztián Dátum 2020 november 30, 16:24:00Marha szerencséd van akkor, Ákos.

Igen, mert még az UB-t is beírta nekem, hogy hol és mikor történt a halotti bejegyzés. Mert bár a születés 1899-es volt, de az 1960-as halálozási dátum végképp kívül esik a kutatható tartományon.

ederkata

Idézetet írta: Tegze Sándor Béla Dátum 2020 november 30, 11:42:33
Idézetet írta: Tóth Tibor Dátum 2020 november 29, 07:53:25http://erdelygen.uw.hu/forrasok.php

A weboldalon lévő email címek már rég nem működnek, vagy csak nem figyelik őket.

A yahoo-sra írtam a héten és jött válasz még aznap.

Tegze Sándor Béla

Idézetet írta: ederkata Dátum 2020 december 09, 21:06:18A yahoo-sra írtam a héten és jött válasz még aznap.

Köszi, megpróbálom újra.

Biró Marta

Sziasztok
Torda-Aranyos vm, Maros megye és Alsó-Fehér megye községeiben vagyok érdekelt, hátha kutat más is arrafelé.
Az idei évet kivéve, nekem a legtöbb szerencsét  az jelentette, ha személyesen elutaztam és helyben érdeklódtem, a helyi lakosok nagyon segítőkészek voltak.  De kedvesen fogadtak a Marosvásárhelyi városi levéltárban is. És Kocs János is megküldte, ami neki megvan. Egyébként se telefonon, se emailben még nem volt szerencsém. Sok sikert a kutatásban.
Biró Márta

Csepke92

Sziasztok!

Márta, én is Torda-Aranyos vm.-nél keresgélek, kisebb nagyobb sikerrel.

Kocs Jánossal én is felvettem korábban a kapcsolatot, a Tordai anyakönyveket meg is kaptam tőle, de sajnos a többi ami nekem kellene az nem volt meg nekik. Ezek amiket én keresek: Bágyon (1860-1895 körül unitárius, római kat.), Mezőzáh (amikortól kutatható római kat.), Marosludas (1902 körül római kat.).
Bágyoni unitárius egyházzal felvettem a kapcsolatot, ahol azt a választ kaptam, hogy sajnos 1912-nél régebbi anyakönyveket csak az állami levéltárban (jelen esetben kolozsvári) lehet kutatni, mert elvették az egyházaktól  :'(  Ha nem vettél volna el, akkor már tudnám a hiányzó adatokat, mert nagyon segítőkész volt a tiszteletes.
A kolozsvári állami levéltár oldalán úgy látom, hogy a magyar nyelvet nem preferálják, van egy e-mail cím, angolul szerintem megpróbálok írni nekik. (http://arhivelenationale.ro/site/directii-judetene/cluj/?fbclid=IwAR15L4o8uHawl5zh2AZ6WqPusJsTHF968EHkBGCQpT5qk09Yt8tXyyl3Y9Y)

http://gyfl.ro/en/e-kutatas.html itt kérelmeztem e-mailben még februárban hogy ez a három település legyen online kutatható, e-mailben kapok értesítést, ha felkerül, de lesz az több év is szerintem :(

http://hpdt.ro:4080/tlooks  ezt is talán bővítgetni fogják

Páli István

Kedves Kutató Társnők és Társak! Fejér és Marosmegyékből elérhetők helységek. Ha még nem kerestétek Itt https://www.ancestry.com/search/collections/5412/

A keresett helyszint és vallást, valamint a feldolgozott és elérhető időintervallumokat egyeztethetitek.  A keresőbe beírt személynevekre,  találat esetén,  az egyezőségeket kiírja, de nem azonosíthatók. / ancestry.com- Romania Vital Rekord./

Üdv.: Páli Pista

Tóth Tibor

A Kolozs megyei fondokat illetően is van magyar nyelvű forrásfelsorolás. Érdemes átnézni, mielőtt írásban fordul hozzájuk az ember, mert így viszonylag pontosan meg lehet jelölni, hogy mire is vagy kíváncsi, ráadásul talán gyorsabban is válaszolnak.

http://leveltar.adatbank.transindex.ro/?megye=Kolozs