A MACSE márciusi online előadásai

Indította MACSE Koordinátor, 2021 február 24, 10:19:39

Előző téma - Következő téma

MACSE Koordinátor

Kedves Tagság!

Levelemben és a MACSE honlap eseménynaptárában találjátok a márciusi online előadásokat.

Februárban öt webinárunk volt (az utolsó ma lesz), amikre igen nagy volt az érdeklődés. Szeretnék köszönetet mondani az előadóknak a MACSE nevében: Nagy Sándornak, Pucher Szilviának, Fecsó Péternek, Baros-Gyimóthy Eszter Mártának, és Kónya Zsuzsannának.

Márciusra a következő előadásokat terveztük, a megadott linken tudtok feliratkozni:

2021. március 3. szerda 18 óra
Én így kutatok
Előadó: Vidóczy Tamás, a MACSE szakmai titkára, nyugalmazott vegyész, kutató professzor emeritus
Vidóczy Tamás előadásában a kutatás folyamatát, a közben megélhető örömöket, kudarcokat mutatja be nekünk. Nem arról fog beszélni, hogy hogyan KELL kutatni, mert arra nincsen egy egységes szabály. Arról fog mesélni nekünk, hogy ő hogyan kombinálja a különböző adatforrásokban való kutatást a munkája során. A cél, hogy mindenki találjon magának egy-egy hasznos ötletet, fogást, az elmondottak alapján. Tamás valóban mesélni szeretne – tények, adatok alapján fog felidézni rég megholt karaktereket, mert tanulhatunk példájukból.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2P1WiJj


2021. március 10. szerda 18 óra
Családkutatási lehetőségek a kataszteri felmérés dokumentumaiban
Előadó: Dr. Török Enikő főlevéltáros, MNL OL
Hol lakott Vacano Fülöp 1865-ben és Buttula Lipót 1858-ban? Hol lakott és milyen földtulajdonnal rendelkezett Debreczeni József 1870-ben? Az előadó egy soproni, egy kőszegi és egy nyírlugosi példán keresztül mutatja be a kataszteri felmérésnek a családkutatásban használható irattípusait és a kutatást segítő adatbázisokat.
A témában dr. Török Enikőnek tanulmánya jelent meg a "Kis füzetben nagy segítség a CSALÁDKUTATÁSHOZ" 4. online füzetben.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2P1WiJj 


2021. március 17. szerda 18 óra
Megkésett modernizáció. A hagyományos családmodell továbbélése a 20. század első harmadában Hajdudorogon
Előadó: Dr. Tóth Olga tudományos főmunkatárs (Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézete és az MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoport)
Az előadásban egy olyan település (Hajdudorog) családi viszonyait mutatja be az előadó, ahol a 20. század első harmadában a korabeli magyar átlagnál lényegesen magasabb termékenységi és halálozási adatok voltak jellemzőek. A város lakossága a vizsgált időszakban 10 ezer fő körüli volt, 86,5 %-ban görögkatolikus. A lakosság 82 %-a élt mezőgazdaságból, a hazai átlagnál szegényebb, elmaradottabb települést vizsgálunk. Az elemzésben az 1897 és 1900 között házasodottak családrekonstrukciós vizsgálatát végezte el Tóth Olga. A 289 párnak 1708 gyereke született, akiknek 54,7 százaléka élte meg a 18. életévét. A házasságok fele végződött valamelyik fél halálával a feleség termékeny korszakának lezárulta előtt.
 
Vajon milyen családformák léteztek egymás mellett? Milyen érzelmi kötelékek alakulhattak ki a szülők és gyerekek, illetve a házastársak között olyan körülmények között, amikor a halál a mindennapok része volt és bármikor, bárkire lesújthatott? Az adatok bemutatása mellett a parasztcsaládok érzelmi életével ezzel kapcsolatos feltevéseit, következtetéseit is megfogalmazza az előadó.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2P1WiJj
 
 
2021. március 24. szerda, 18 óra
Otthonról elérhető családtörténeti források a könyvtári portálokon
Előadó: Károly Nóra helyismereti könyvtáros, Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény
Hogyan tudják a könyvtárosok segíteni a családkutatást? Milyen forrásokat őriznek az egyes könyvtárak? Mire használhatók az online könyvtári katalógusok? Milyen érdekes adatok bújhatnak meg egy-egy dokumentumtípusban? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a webinárium hallgatói.
A témában Károly Nórának tanulmánya jelent meg "Kis füzetben nagy segítség a CSALÁDKUTATÁSHOZ" 4. online füzetben.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2P1WiJj
 

2021. március 31. szerda 18 óra
Az Arcanum rejtelmei  - haladó ADT előadás
Előadó: Biszák Előd, az Arcanum munkatársa
A november végi Arcanum webinár folytatása. Az első előadás során megismerkedhettünk az Arcanum Digitális Tudománytár általános használatával, valamint ebben a részben a keresésben fogunk elmélyedni. Példákon keresztül ismerhetjük meg, milyen lehetőségek rejlenek az Arcanum keresőjének használatában.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2P1WiJj 


Mellékelem a februárban eddig elhangzott nyilvános előadások felvételét, amik felkerültek a YouTube-ra:
https://www.youtube.com/watch?v=pSuQ0g_Ezk0&t=2280s
https://www.youtube.com/watch?v=E4mX-DkdKeg&t=22s
https://www.youtube.com/watch?v=atRBYc1z-5A

Ezek az webinárok a MACSE honlap média tárába is bekerülnek majd, ahol azokat az előadásokat is megtaláljátok, amik zárt körűek voltak vagy az előadó nem járult hozzá a nagyobb nyilvánossághoz.

Gyertek tanuljatok, találkozzunk, vegyetek részt a MACSE előadásain minél többen☺ A Zoom használata nagyon egyszerű, feliratkozottaknak az előadás előtti este küldjük a meghívó linket.

Szép napot kívánok mindenkinek☺

Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor