MACSE januári online előadásai

Indította MACSE Koordinátor, 2020 december 29, 16:34:54

Előző téma - Következő téma

MACSE Koordinátor

Kedves Tagtársunk!

Szép ünnepet kívánok az év utolsó napjaira, de közben azért megküldöm a MACSE januári online előadásait, mert lassan vége az évnek. Decemberben három előadásunk volt, nagyrészt külsős előadókkal, de Kónya Zsuzsanna előadónk MACSE tag, akinek ezúton is köszönöm a munkáját az egyesület nevében! Akkor most lássuk a januári webinárokat, amikre a megadott linken lehet jelentkezni. Az első 120 jelentkezőnek tudunk küldeni meghívót az előadás előtti napon.

2021. január 8. péntek 18 óra
Hogyan lehet 27.000 családtagot karosszékből megtalálni?
Családfakutatás az interneten kezdetektől a kiterjedt lombkoronáig
Előadó: Bánfi Zoltán történész, családkutató előadása
Bánfi Zoltán a saját példáján keresztül mutatja be nekünk, hogy miként tudjuk felállítani a családfánkat csak az interneten történő kutatással otthonról. Megismerhetjük kutatásai első lépéseit, majd bemutatásra kerülnek az általa használt programok és adatbázisok. A webinár a 2020. júniusi előadás bővített verziója.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2WRgm1R

2021. január 13. szerda 18 óra
Családfák készítése, egy családtörténet megírása
Előadó: Ari Ilona családkutató
Sokan kérdezitek, hogy mit kezdjetek a rengeteg kikutatott adattal? Hogyan legyen belőlük egy szép, átlátható családfa, amit megmutatunk vagy odaajándékozunk a rokonainknak? És ha ez el is készült, miként fogjunk hozzá családtörténetünk megírásához? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, hogyan alakítsuk és kivitelezzük? A MACSE és a TIT József Attila Szabadegyetem közös előadássorozata 8. - Időpont : 2020. október 15-én elhangzott előadás most MACSE zoomon.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2WRgm1R

2021. január 20. szerda 18 óra
Családi élet a 18. századi Óbudán, avagy miről árulkodnak a levéltári források?
Előadó: Simon Katalin főlevéltáros, tanácsos (Budapest Főváros Levéltára, MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoport)
Hogyan válnak hús-vér emberré az egykori anyakönyvekben, összeírásokban szereplő személyek? Mit és milyen forrásból tudhatunk meg a 18. századi Óbuda mezőváros egykori lakóiról, családjaikról? Az előadásban a fenti kérdésekre keressük a választ, elsősorban Budapest Főváros Levéltárában található források alapján, először általános áttekintést adva az egyes iratfajtákról. Megtudhatjuk, mit árulhat el egy-egy házassági szerződés, végrendelet a nagyszülők és szülők egymás közti viszonyáról, a gyerekek családon belül betöltött helyéről, miért volt gyakori jelenség az újraházasodás és hogyan befolyásolhatta egy-egy személy további sorsát a megfelelő párválasztás. Az előadás második felében konkrét példákon keresztül mutatunk be néhány tipikus és egyedi korabeli életpályát, családtörténetet, így a Német-Római Birodalomból bevándorló és itt letelepedő kézművesét, egy sikeres bíró sorsát, valamint egy-egy német, magyar és rác család történetét.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2WRgm1R

2021. január 27. szerda 18 óra
Hogyan őrizzük meg iratainkat, fotóinkat a lehető legjobb állapotban az utókornak?
Előadó: Kovács Péter papír-, könyvrestaurátor, fotókonzervátor
Családkutatás és gyűjtőmunka során számtalan régi irat és fotó kerülhet a bírtokunkba, amit szeretnénk minél jobb állapotban megőrizni. Ehhez nyújt segítséget Kovács Péter papírrestaurátor előadása, akitől megtudhatjuk, hogy mit érdemes tennünk (vagy mit nem!) a dokumentumok megőrzéséért otthoni körülmények között.
Feliratkozás az előadásra: http://bit.ly/2WRgm1R

A decemberi Arcanum előadásról készült felvétel, de a MACSE YouTube csatornájára csak a webinár első felét tettük ki, mert a végén a beszélgetős résznél sokan látszódtok és ez hátha zavar valakit. Mivel az előadás második részében szintén számtalan értékes információ hangzott el, a MACSE honlapra felkerült a teljes felvétel is csak tagoknak, amit zárt körben látunk, ... úgy 1400-an.  Link: https://macse.hu/media/?f=showmedia&showdir=3350

December utolsó napjaira jó pihenést kívánok, 2021-re pedig sikeres kutatásban gazdag, boldog új évet mindnyájatoknak!

Üdvözlettel,

Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor
Magyar Családtörténet-kutató Egyesület
koordinator@macse.hu
https://macse.hu/