Katonai kórházi nyilvántartások.

Indította Beregi Kati, 2021 május 03, 14:32:28

Előző téma - Következő téma

Beregi Kati

Kedves Kutatótársak!
Anyai dédapám Somogyi Vendel (Bélavár, 1883) ("tartalékos gyalogosként szolgált, a cs. és kir. 44. gyalogezred 6. menetszázadával érkezett ki a galíciai hadszíntérre, ahol az ezred 1. századában harcolva 1915 őszén haslövést kapott. Sebesülésébe 1915. szeptember 19-én halt bele a lembergi cs. és kir. 1. tartalékkórházban. Másnap temették el a helyi katonai temetőben a 2221. számú sírba. További adatok sajnos nem állnak rendelkezésre.Tisztelettel, dr. Számvéber Norbert sz. őrnagy HM HIM HL Bécsi Kirendeltsége"). Az idézett fenti szöveg egy megkeresésemre érkezett válasz. Dédipapám 1914 őszén a siófoki, 1915 év elején az ungvári kórházba került, majd 1915 szeptemberében sajnos a fent  említett sebesülésébe a lembergi katonai kórházban elhunyt!!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a katonai kórházi nyilvántartások kutathatóak-e.?

Üdvözlettel és köszönettel: Beregi Kati

Skoumal Krisztián

Kedves Kati,

szerintem a katonai kórházi nyilvántartások Bécsben vannak, ha fennmaradtak, mivel k.u.k. hadseregről van szó.
Én a minap Bécsből kaptam "kezelési lapot" (Vormerksblatt) egy Albániában szolgált s ott szívproblémákkal kezelt katonáról.

Üdv
Krisztián

Beregi Kati

Kedves Krisztián!
Köszönöm szépen válaszodat, 2018-04-07-én Dr. Számvéber Norbert sz. őrnagy
HM HIM HL Bécsi Kirendeltsége felé ismételt megkeresést intéztem. Részlet levelemből "dédnagyapámmal kapcsolatban újabb információk jutottak tudomásomra. Szeretném, megtudni családjától való végleges elszakadásától, haláláig  tartó részleteket tisztázhatnám!
- Információim szerint 1914. december 01-i hírek között szerepel, siófoki kórházban ápolják. (beteg lett?)
- 1915. március 23. Ungvár ismét kórházba kerül! (mi történt vele?)
- sajnos a már ismert Öntől kapott információ + 1915. szeptember 19-én Lemberg 2221. számú sír." A megkeresésemre a válasz az első levelemben idézettek voltak. Arra gondoltam még esetleg a siófoki Kórház felé elindítok egy megkeresést!
Köszönöm válaszod! Üdv:  Kati