A MACSE áprilisi online előadásai

Indította MACSE Koordinátor, 2021 március 30, 10:59:22

Előző téma - Következő téma

MACSE Koordinátor

Kedves Tagság!

Márciusban hat alkalommal találkoztunk online, öt nagyszerű előadást hallgathattunk meg és egy MACSE Matinén (workshopon) vehettünk részt. Ezúton is köszönöm a vezetőség nevében az előadóknak, hogy megosztották velünk az értékes tudásukat: Dr. Vidóczy Tamásnak, Dr. Török Enikőnek, Dr. Tóth Olgának, Károly Nórának, Kónya Zsuzsannának és előre is köszönjük Biszák Elődnek, akivel a hónap utolsó napján találkozunk a haladó ADT előadáson!

Áprilisban a következő webinároknak nézünk elébe:

2021. április 7. szerda, 18 óra
A ZSIDÓ CSALÁDTÖRTÉNET KUTATÁS FORRÁSAI ÉS SAJÁTOSSÁGAI
Előadó: Dr. Szegő Ágnes PhD könyvtáros, történész Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
Ágnes előadásában a következő témaköröket fogja érinteni:
1. A zsidók vezetéknevei
2. Az országok, ahonnan jöttek
3. Családfa kutatásban fontos szokásaik  (névadás, magyarosítás, gyakori helyváltoztatás)
4. Összeírások
5. Magyarországi zsidó anyakönyvek.
6. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár
7. A holokausztban megölt hozzátartozóink adatai adattárakban
8. Korabeli újságok, helytörténeti és egyéb kötetek.
9. Családfa építő oldalak - zsidó világ családfa
10. Nemzetközi és magyar zsidó Facebook családfakutató csoportok
11. Egy-két mozzanat a zsidó populáció kutatásról, a DNS tesztekről.
Feliratkozás: https://bit.ly/3u0KvtW

2021. április 16. péntek 18 óra
FALUSI CSALÁDOK SZENVEDÉLYES ÉLETE: AZ ELFELEDETT PRESBITERI JEGYZŐKÖNYVEK
Előadó: Dr. Koloh Gábor tudományos munkatárs, MTA Lendület Családtörténeti Kutatócsoport
Békétlen ősatyák és sokat tűrt ősanyák neve sorjáz a szemünk előtt az anyakönyvek lapjairól, de vajon örök feledésre lett-e ítélve a sorsuk vagy személyes tragédiájuk, családi pokluk máig hatóan megérint és tanít? A matrikulák, az adóösszeírások vagy például a háztartás-összeírások jellemzően "kemény" források, de vajon kellően erősek-e a tények is, amelyekre belőlük következtetünk? Családon belüli erőszak, különélés, házasságtörés, rágalmak és paráznaság lesznek az előadás témái, amely egy méltatlanul kevéssé kiaknázott forrástípus, a presbiteri jegyzőkönyv fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.
Feliratkozás: https://bit.ly/3u0KvtW

2021. április 21. szerda 18 óra
EGYHÁZI ANYAKÖNYVI KUTATÁS LEHETŐSÉGEI ERDÉLYBEN
Előadó: Dr. Bernád Rita-Magdolna levéltárigazgató, Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár
Az egyházi anyakönyvek, a hívő közösség egyes tagjait érintő, személyes és hiteles adatainak egyedi értékétől fogva, az egyházközségi levéltárak legféltettebb darabjai, valamint a családfakutatók elsődleges és legértékesebb genealógiai forrásait képezik.
Ebben az előadásban a történelmi erdélyi, a bánsági és a partiumi területek felekezeti anyakönyveinek kutatási lehetőségeit ismerhetjük meg. A magyarlakta katolikus egyházmegyék (Gyulafehérvári Érsekség, Nagyváradi-, Szatmári- és Temesvári Püspökségek) illetékességi területéhez tartozó anyakönyvek sorsáról és hozzáférhetőségeiről, az Erdélyi Református Egyházkerület (Kolozsvár) és az Erdélyi Unitárius Egyház (Kolozsvár), valamint az Erdélyi Evangélikus Egyház levéltáraiban fellelhető és kutatható matrikulákról tájékozódhatunk.
Feliratkozás: https://bit.ly/3u0KvtW

2021. április 28. szerda 18 óra
A MAGYARORSZÁGI NEMESLEVELEKRŐL - ARMÁLISOKRÓL (Latinul: Litterae armales)
Előadó: Babcsányi Judit latin-német-magyar-angol történelmi fordító, Historia Fordítás https://historiaforditas.hu/
Milyen információkat lehet kinyerni a családra vonatkozóan egy, a történelmi Magyarország területén adományozott nemesi oklevélből? Tényleg kutyabőrből készültek a nemeslevelek? Mit tegyünk, ha nincs odafestve az armálisra a címer? Melyik a legnagyobb magyarországi címereslevél-adatbázis? Hol kereshetjük még nemes őseink armálisát, ha ebben nem szerepel? Mindezekre a kérdésekre és még sok másra is választ kaphatunk Babcsányi Judit előadásából, akit méltán nevezhetünk a téma szakemberének.
Feliratkozás: https://bit.ly/3u0KvtW


Az előadásokról felvétel készül, amelyeket a MACSE médiatárában megtaláltok a Képek, videók menüpont alatt https://macse.hu/society/fotogaleria.php. A zártkörű előadásokhoz csak MACSE tagok férnek hozzá. Gyakran kapok emaileket közvetlenül az előadások után, hogy nem találjátok a felvételeket. Általában egy hétbe telik, amég a felvételt megvágom, az előadó megnézi és jóváhagyja (aláírt előadói engedélyt küld), majd utána feltöltöm a YouTube-ra a felvételt, Jóna Sanyi meg a médiatárba. Úgyhogy türelmet szeretnék kérni, és legalább egy hetes átfutási időre számítsatok. Ha az előadótól megkapjuk az előadás prezentációját, az is felkerül az előadás mellé. Mivel november óta készítünk a webinárokról felvételeket, ezért a korábbi online előadásokról csak a prezentáció maradt meg, ha megkaptuk.

A nyilvános előadások a MACSE YouTube csatornájára is felkerülnek: https://www.youtube.com/channel/UC1bjv1WQqN8uTtOGpa1RaUg/videos

Külön köszönet Vörös Hajnalkának, aki készített öt FS oktatóvideót különböző témakörökben az elmúlt hetekben, amik szintén mindkét helyen megtalálhatók: https://www.youtube.com/watch?v=f6V0HGxnLe8&list=PLxNklzsxKBy2NJbNXCnQZh2oR_EINXRin

Mindenkinek szép tavaszt és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok☀️

Üdvözlettel,
Rajeczky Zsuzsanna
egyesületi koordinátor