Kais

Indította Tóth Tibor, 2021 január 19, 23:57:46

Előző téma - Következő téma

Tóth Tibor

Kedves kollégák,

az alábbi személy szüleiről szeretnék minél teljesebb adatokat szerezni; ha van tippetek, hálás lennék érte.

Név: KAIS Károly
Születési hely: Eszék, Verőce vármegye (ma Osijek, Horvátország)
Születési idő: 1917. május 30.
Felekezet: római katolikus [valószínűsíthetően]
Halálozási hely: Komló
Halálozási idő: 1972. május 19.

A FamilySearch-ön, az Ancestry-n és a MACSE-n már ellenőriztem, a horvát állami levéltárnak is írtam (eddig nem válaszoltak). Szerintetek hol lenne még érdemes utánanézni (a zágrábi levéltárat, az eszéki polgármesteri hivatalt és az ottani plébániákat én is felvettem a listára, de ezek felkeresése még hónapokat várathat magára).

Nem vagyok képben, de ti biztosan tudjátok a választ a következő két kérdéemre:

1.) Egy 1972-es halotti anyakönyvi kivonat tartalmazza vajon az elhunyt szüleinek nevét?

2.) Ha egy 1917-ben Eszéken született ember 1941-ben átjött Magyarországra, kapott új magyar születési bizonyítványt, vagy ha hozta magával az eredeti 1917-est, azzal intézhette az ügyeit és már nem regisztrálták újra? Merthogy magyar állampolgárnak született, gondolom nem volt szükség erre vonatkozó kérelem benyújtására 1941-ben.

Köszönettel,

Tóth Tibor

Páli István

#1
Kedves Tibor! A témához kapcsolódó, szinte érintőleges, tapasztalatom szerint, Horvátországban a területi levéltárakban, jelen esetben Eszéken örzik az anyakönyvek jó részét. Egy része visszakerült a plébániákhoz- vagy ott is maradt. A civil időszak anyakönyveit a területi népességnyilvántartónál kezelik. Ebben az esetben az Eszéki Levéltárnál próbálkoznák -levélben- adathoz jutni és érdeklődnék a megoldás lehetősége felöl. Lehet, hogy felajánlják az adat kikutatását pénzért.
Orosházán az 1971. halotti anyakönyv szinte minden adatot tartalmaz: lakóhely,  születés hely, idő, szülei neve, lő házastárs esetén: név és házasságkötés helye és éve,
Üdv.: Páli Pista

Tóth Tibor

Kedves Pista,

nagyon köszönöm a tippet!

Üdvözlettel,

Tóth Tibor